STUDIEVOORBEELDEN

SLOWAKIJE
GEEFT EEN GOED VOORBEELD

De impact van De Weg naar een Gelukkig Leven kan worden geïllustreerd door het enorme effect van slechts één leefregel – in dit geval “Bescherm en verbeter je omgeving.”

In de zuidoostelijke Slowaakse stad Jasov is de helft van de bevolking zigeuner. Historisch gezien zijn zij het onderwerp van wijdverbreide discriminatie; ze beslaan nog steeds de onderklasse in de Slowaakse samenleving. Daarenboven zijn hun buurten verwaarloosd en armoedig, veroorzaakt door de marginalisatie in de samenleving.

In samenwerking met gemeenschaps-ambtenaren heeft het Slowaakse team van De Weg naar een Gelukkig Leven de situatie aangepakt. Ze zijn gestart met een volledige presentatie van het boekje, het programma en de dvd van De Weg naar een Gelukkig Leven aan de Gespecialiseerde Politie van Jasov, zo genoemd omdat ze gespecialiseerd zijn in zigeunerkwesties. De politie gaf hun goedkeuring aan een project in de gemeenschap en gingen akkoord om materialen daarvoor te leveren.

Het team van De Weg naar een Gelukkig Leven in Slowakije presenteerde het programma aan politieambtenaren en lanceerde vervolgens een schoonmaakproject dat de zigeunergemeenschap transformeerde.
Een daling van
40
PROCENT
in criminaliteit
IN SLOWAKIJE

Het team van De Weg naar een Gelukkig Leven deelde vervolgens exemplaren van het boekje in de zigeunerwijken uit, stimuleerden de bewoners om de leefregels te lezen en te leren. Als gevolg kregen de zigeuners het nieuw inzicht dat ze hun relaties met de gemeenschap als geheel konden verbeteren door in de eerste plaats hun directe omgeving te verbeteren.

Op een vroege lentemorgen gingen het team van De Weg naar een Gelukkig Leven samen met een groep zigeuners aan de slag. De stad leverde harken, handschoenen, vuilniszakken, vrachtwagens en kruiwagens. Het zware en letterlijk vuile werk werd uitgevoerd door de zigeunergemeenschap en het team van De Weg naar een Gelukkig Leven.

In slechts vier uur tijd werd de eerste 12 ton afval ingezameld en afgevoerd. Binnen drie dagen had het gecombineerde team van De Weg naar een Gelukkig Leven en de zigeuners meer dan 150 ton afval uit de wijken weggehaald, zonder hulp van buitenaf. De verandering werd als opmerkelijk beschouwd door zowel het team, de zigeunergemeenschap als buitenstaanders. De transformatie van de wijk was inderdaad zo ongekend en dramatisch dat het verhaal door de Slowaakse televisie breed uitgemeten werd en op een positieve manier werd getoond.

Spoedig daarna rapporteerde de gespecialiseerde politie een vermindering van 40 procent in criminaliteit in Jasov, wat rechtstreeks toegeschreven werd aan de implementatie van De Weg naar een Gelukkig Leven.