WERELDWIJDE RAMPENBESTRIJDING

LANDGENOTEN HELPEN ELKAAR BIJ
OVERSTROMING IN PAKISTAN

Toen enorme overstromingen het Indus River Basin troffen in juli 2010 was dit Pakistan’s ergste natuurramp die men zich kon herinneren.

1000
PASTORAAL
WERKERS vanuit HEEL
PAKISTAN
beantwoordden de oproep

Een periode van zware moessons zorgde ervoor dat de Indus overstroomde tot het punt dat bijna een vijfde van het land onder water stond. De moessons eisten 1700 levens op en 14 miljoen mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Doordat het moeilijk is om vrijwilligers van andere naties het land binnen te krijgen, moest de vrijwillige rampenbestrijding van Pakistan van binnenuit gemobiliseerd worden om hulp in de diverse gebieden te bieden – Islamabad in het noorden, Karachi in het zuiden en Kushab in het middengebied. Met de meeste wegen overstroomd en onbegaanbaar, redden de teams eerst families die gestrand waren in afgelegen tentkampen. Vrijwilligers bereikten hen met locale boten en waadden door borst-hoog water om voorraden af te leveren. Ze brachten voedsel, water, kleding en noodvoorraden, en leverden Assisten aan mensen die in shock en getraumatiseerd waren.

In een ander gebied werkten de Vrijwillige rampenbestrijding samen met een Pakistaanse legereenheid. Ze deelden voedsel, water en medicamenten uit aan duizenden die in afgelegen vluchtelingenkampen leefden. Ze leerden hun leiders de basistechnieken van Assisten en organiseerden kampen om relletjes door wanhopige mensen te voorkomen. Het Volunteer Disaster Assist team leverde duizenden Assisten en leidde meer dan 1800 anderen op om dit ook te doen.

Een ambtenaar van de Sindh Government Ministry of Law zei: “Ik ben het werkelijk eens met en ben geïnspireerd door het motto van het Disaster Response Team, en zij hebben deze woorden waargemaakt door hun daden: ‘Er kan iets aan gedaan worden.’ Het is geweldig om te weten en te zien dat deze vrijwilligers zo effectief slachtoffers van de overstromingen helpen. Ons land heeft deze eerlijkheid en toewijding nodig. Ik waardeer hun humanitaire werk zeer. Heel erg bedankt.”

Een ambtenaar van de Sindh High Court schreef: “Slachtoffers van de overstroming hebben echt iemand nodig die naar hen en hun problemen kan luisteren en het Disaster Assist Team doet dat. Dit wordt gewaardeerd.”