CLEARWATER, FLORIDA

DE VOLLEDIGE RESTAURATIE VAN HET FORT HARRISON

14 MAART 2009

Op 14 maart 2009 drongen zo'n 6000 scientologen samen in de straten rond Fort Harrison Avenue. De voorzitter van de Raad van het Religious Technology Center, Dhr. David Miscavige, knipte het lint door van het monumentale pand in Clearwater, Florida – het nieuwe Fort Harrison.

“Haar fundering was goed, haar geschiedenis onberispelijk en haar locatie kon niet beter zijn: Clearwater, Florida.” Zo begon David Miscavige zijn toespraak: “Bij haar oorspronkelijke opening in 1926 noemde men haar 'De aristocraat in het hotelwezen van Florida". Men omschreef het hotel als een 'schilderachtig bouwwerk", als het juweel van de stad, een populaire plek voor huwelijksfeesten, modeshows, theekransjes en bijeenkomsten van de Rotary Club.

En ze ontving heel wat beroemdheden. In de jaren '60 en '70 verbleef de honkbalploeg van de 'Phillies" hier regelmatig voor zomertraining en traden Duke Ellington, Count Basie en Buddy Rich op in onze balzaal.”

“Het komt er uiteindelijk op neer dat Fort Harrison altijd een baken zal blijven voor iedereen in Clearwater”, zei de heer David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, voordat hij het lint van het gerestaureerde monumentale pand doorknipte.
De dag was al de meer historisch, want de voorzitter van de raad van het Religious Technology Center, de heer David Miscavige, gaf de thematoespraak en sneed het lint door, en markeerde zo een nieuw tijdperk voor de “parel van Clearwater.”
De slotopmerking van David Miscavige weerspiegelde zowel het karakter als de betekenis van deze speciale gelegenheid:

“De slotconclusie is al 80 jaar hetzelfde: dit is Fort Harrison, het is en het blijft altijd een monumentale ontmoetingsplaats voor heel Clearwater.”

En daarop knipte hij het 60 meter lange rode lint door en luidde zo een nieuw begin in voor “De Edele Dame aan de Amerikaanse Westkust".

Het monumentale restauratieproject

De feestelijke van de nieuwe Fort Harrison religieuze retraite was de bekroning van een restauratie waar 11 maanden en een miljoen manuren mee gemoeid waren. Elk van de 25.000 vierkante meters van dit 83 jaar oude gebouw werd gestript en daarna zorgvuldig gerestaureerd.

Stapsgewijs rolde men een moderne infrastructuur uit over haar 90 jaar oude geraamte. Alle 200 kamers werden van vloer tot plafond gerestaureerd en ingericht volgens de modernste energiezuinige methoden.

Er werkten meer dan 350 lokale vakmensen aan het project. Ze legden uiteindelijk meer dan 9000 vierkante meter vloerbedekking, 28 kilometer pijpleidingen en 160 kilometer elektrische bedrading.

De restauratie van de karakteristieke details van het gebouw begon in de elegante ontvangsthal. Eerst werden de authentieke balustrades, gemaakt van gietijzer en messing aangepakt, daarna de marmeren vloer en vervolgens de Corinthische zuilen. En op de bovenste verdieping van Fort Harrison, onderging de legendarische Crystal Ballroom ook een complete restauratie die haar mooier maakt dan ooit.

Gemeenschapscentrum

Fort Harrison was altijd ontmoetingsplaats geweest voor deze stad en is dat nu weer. Naast scientologen, die tijdens hun verblijf gebruik maken van de accommodaties, restaurants en andere voorzieningen, geniet de plaatselijke bevolking eveneens van Fort Harrison. Honderden inwoners van Tampa Bay komen hier om te lunchen of bezoeken festiviteiten zoals het Sunscreen Film Festival, het Harlem Jazzfestival en andere initiatieven op kunstgebied. Voeg daar nog de tientallen mensen aan toe die elke dag langskomen voor een rondleiding – en het wordt duidelijk dat Fort Harrison nog steeds de gezelligste ontmoetingsplaats is van Clearwater.