DE CARIBEN

ONEINDIGE MOGELIJKHEDEN: DE 31E FREEWINDS MAIDEN VOYAGE VIERT EEN UITZONDERLIJK JAAR VAN WERELDWIJDE VOORUITGANG

24 JUNI 2019

Parochianen van de hoogste niveaus van Scientology, die gemeenten over de hele wereld vertegenwoordigen, komen bijeen voor een jaarlijkse reis om een jaar van spectaculaire expansie van de Kerk toe te juichen.

Noem het een viering, noem het een bijeenkomst met een doel van Scientologists die 27 landen vertegenwoordigen – de Maiden Voyage is een jaardag met een schitterende geschiedenis, met tekens van waardering en waar nieuw leven wordt ingeblazen.

De traditie van deze jaarlijkse cruise begon om de oorspronkelijke maidentrip van de Freewinds in 1988 te vieren. En waar het azuurblauwe water waar ze haar boeg doorheen snijdt misschien iets anders suggereert, dit is geen standaard sightseeing vakantie. De cruise, een weeklange religieuze retraite op zee, is een gelegenheid waar de hoogste niveaus van Scientology worden gevierd. De meest gevorderde Scientologists van over de hele wereld komen samen voor een halfjaarlijks overzicht van de successen en zetten vervolgens hun koers uit voor de toekomstige expansie in de richting van het creëren van een betere wereld.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center en kerkelijk leider van de religie, begon een week van boeiende evenementen die de groei en successen van Scientology over de hele wereld in beeld brachten.

De aanwezigen behoren tot de delegatie van ambassadeurs die hun congregaties van Kerken over zes continenten vertegenwoordigen. Samen vormen ze een toegewijde groep van Scientologists die de expansie van de religie voortstuwen door het oprichten van nieuwe Kerken in hun geografische zone.

Dus gooit de Freewinds op zaterdagavond 15 juni de trossen los voor wat een onvergetelijke reis gaat worden, met een verkwikkende bries in de haven van Basseterre. Honderden mensen en hoogwaardigheidsbekleders nemen afscheid van iedereen aan boord.

“Volgens de zeevaarttraditie is vanavond de avond van oriëntatie terwijl we een navigatiester schieten en een koers voor de komende week bepalen”, begon meneer David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie. “In de loop van deze week, zul je een seismische golf van toekomstige Ideale Orgs zien opwellen om te verkondigen: Laten de eilanden de zee beslaan.”

’s Avonds wordt tijdens grote evenementen en briefings op de 31e Maiden Voyage een brede en opwindende agenda behandeld – en allemaal in een verwachtingsvolle atmosfeer van expansie.

EEN HUMANITAIR SCHIP EREN

De eerste aanloophaven tijdens de feestavonden was de Freewinds zelf. Het legendarische schip combineert bekwaamheid, nautische vaardigheid en een humanitaire missie, en de avond toonde haar in elk detail.

Om te beginnen werd het schip gehuldigd voor haar indrukwekkende zeevaartkunde, met een bemanning van ongeëvenaarde zeelui die haar over meer dan 440.000 veilige zeemijlen hebben geleid. Haar reputatie is zo groot dat de International Maritime Organization (IMO) de Freewinds aanstelde als een trainingsplatform voor het trainen van bemanningsleden in heel de Cariben in maritieme standaards – een positie die ze sinds 2007 heeft bekleed. Maar toch is de Freewinds het meest bekend als een schip met een humanitaire missie naar de honderdduizenden burgers op de Caribische eilanden en daaraan voorbij.

Als blijk daarvan, werd er die avond aandacht besteed aan het Freewinds Congres voor Religieuze Vrijheid en Vrede voor Latijns-Amerika. Onder de aanwezigen van de 15 verschillende denominaties die zelden of nooit samenkomen, waren geestelijke leiders van katholieke, moslim, oosters-orthodoxe, boeddhistische en joodse religies.

Na een welkomstwoord van Colombia’s directeur van Religieuze Zaken sloegen de bezoekers de handen ineen voor een gebed en kort daarna liepen ze samen van het schip naar de oude binnenstad van Cartagena, naar Plaza San Pedro Claver om daar een historische interreligieuze vredesverklaring te tekenen.

Als gevolg daarvan, en na het congres, begon elke vertegenwoordiger van een geloof met het geven van lessen en seminars aan hun respectievelijke gemeenten en gemeenschappen in Colombia, met door de Scientology Kerk gesponsorde initiatieven: Feiten over Drugs, Verenigd voor de Mensenrechten en De Weg naar een Gelukkig Leven. Dat momentum ging voort naar de Colombiaanse hoofdstad, met een Nationaal Forum voor Religieuze Organisaties, waar 400 verschillende religieuze leiders, parlementsleden en overheidsfunctionarissen aanwezig waren om Colombia’s eerste nationale beleid over de vrijheid van religie op te stellen, waarmee het recht van elke religie om in harmonie samen te werken wordt gegarandeerd.

Dat is maar één enkel deel van de tocht van dit humanitaire schip dat overal waar ze haar anker laat vallen hulp biedt. Haar nalatenschap werd opnieuw bevestigd door de ambtenaren en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie:

  • De Havenautoriteit van Aruba, die een oprechte waardering uitsprak: “We zullen de Freewinds altijd dankbaar zijn.”
  • Het Ministerie van Cultuur van Barbados drukt een aloud samenwerkingsverband uit: “Niemand benadert zelfs maar de toewijding van de Freewinds aan Barbados.”
  • En de vicepremier van St. Kitts en Nevis verklaarde: “De Freewinds creëert een betere toekomst voor ons allen.”

Deze opmerkingen en erkenningen echoden over de eilanden en havens die de Freewinds aandoet, van Cartagena tot Aruba, St. Kitts, Dominica, Barbados en haar thuishaven Curaçao. Alles bij elkaar heeft de Freewinds tot op heden meer dan 500 onderscheidingen, proclamaties en erkenningen ontvangen van 52 aanloophavens, voor een lange traditie van dienstverlening aan de Cariben.

SCIENTOLOGY KERKEN OVER DE HELE WERELD CREËREN

In het spoor van de lofbetuigingen aan de Freewinds, presenteerde meneer Miscavige een geanimeerd verslag van bijzondere prestaties door parochianen van de Kerk in elke geografische zone, in de richting van het creëren van nieuwe Scientology Kerken. Toekomstige Scientology Kerken die aan de horizon te zien zijn, zijn onder andere: Chicago, Illinois; Ventura, Californië; Austin, Texas; Columbus, Ohio; Kansas City, Missouri. En te midden van het gejuich kon je ook de zuchten van voldoening horen toen toekomstdromen volledig in beeld kwamen.

Passagiers kwamen vervolgens bijeen in continentale teams en zelfs per stad – waarbij elk team het unieke doel op één lijn bracht van het bouwen van Kerken namens hun gemeenschap. Het was een unieke gelegenheid en wat één van de passagiers beschreef als “fenomenaal, opbeurend en bezielend”. Of zoals een ander opmerkte: “Dit maakte heel duidelijk waar we naar toe moeten gaan. Het helpt de groep te verenigen en het samen voor elkaar te krijgen.”

Ze werden verder getrakteerd op presentaties die de diverse kerken over de hele wereld in actie lieten zien. Een kenmerk van de Scientology Kerken van het nieuwe millennium, is hun maatschappelijke samenwerking om de moeilijkheden van de plaatselijke regio te helpen oplossen, waarbij ze een thuis worden voor hun gemeenschap. Voorbeelden zijn de Scientology Kerk en het Gemeenschapscentrum Dublin, Ierland, waar meer dan 70.000 bezoekers nu door haar deuren zijn gekomen, in nauwelijks 18 maanden; de Advanced Organization UK in East Grinstead, Engeland, waar het 26 hectare grote landgoed Saint Hill de locatie is van enorm populaire evenementen, inclusief Summertime Swing concerten, kerstvieringen en paaseieren zoeken, die bijgewoond worden door de hele gemeenschap en plaatselijke functionarissen; en de Advanced Organization van Afrika in Johannesburg, Zuid-Afrika, dat als eerste van zijn soort in 35 jaar, op Nieuwjaar 2019 werd geopend, en waar Castle Kyalami nu heilige grond is en een plek waar historische stamconferenties worden gehouden.

EEN AVOND WAAROP AUTEUR L. RON HUBBARD (LRH) WORDT GEVIERD

De volgende avond werden de gasten getrakteerd op een fascinerende presentatie ter ere van L. Ron Hubbard – de schrijver. Deze avond trakteerde meneer Dan Sherman, Biograaf van L. Ron Hubbard, het publiek op passages uit meneer Hubbards reflecties, en persoonlijke correspondentie met beginnende schrijvers, tijdens de jaren 1930 en 1940.

Hij boeide de aanwezigen verder met interviews voor de camera van literaire prominenten die fortuinlijk genoeg waren om het pad van meneer Hubbard te kruisen of die op een andere manier geraakt waren door zijn literaire nalatenschap.

In het eerste hoofdstuk werd gesproken over auteur en redacteur Philip Klass die uitvoerig vertelde hoe L. Ron Hubbard een verhaalidee, geheel uit de losse pols, aan de redactie voorstelde, terwijl ze naar het Grand Central Station in Manhattan liepen. In een trein op weg naar Los Angeles, voltooide meneer Hubbard deel één van Typewriter in the Sky voor hij in Chicago aankwam en deel twee voor hij LA bereikte. “Niemand, die op zijn minst gedeeltelijk menselijk is, kon zo schrijven. Wanneer had hij in godsnaam geslapen? Wanneer had hij in godsnaam gegeten?” vroeg een redacteur ongelofelijk. Typewriter in the Sky blijft een van de meest gevierde verhalen van de 20e eeuw en “voor die roman, verdiende hij zijn deel van het paradijs”, verklaarde meneer Klass.

Meneer Sherman beschreef toen de omgeving van een verhaal rond de achtenswaardige sciencefictionschrijver en recensent Algis Budrys, die een onvergetelijke ontmoeting met meneer Hubbard had tijdens een schrijversconventie in New York en zoals Budrys beschreef: “Hij [LRH] kwam de kamer in (...) en er kwam een golf van energie door de kamer die tegen me aan spetterde.” Budrys sprak verder over L. Ron Hubbards schrijfstijl en de invloed ervan: “Als ik Final Blackout niet had gelezen, had ik mijn eerste roman niet kunnen schrijven. Maar je kunt Hubbard niet imiteren. Hij is te veel een individu. Hij drukte een gigantische stempel op fantasy en sciencefiction. (...) Hij vloog langs de hemel als een komeet.”

Bill Widder, nog een beroemde schrijver wiens proza gevormd werd door L. Ron Hubbard, sprak verder over een levensveranderende ontmoeting met LRH op de trap van de Universiteit van Columbia en “hoe er iets aan hem was. Ik had het gevoel, dat hoewel we omgeven werden door tweeduizend mensen, dat ik de enige persoon in het hele universum was.” Widder sprak verder over het vermogen van meneer Hubbard om het menselijk vermogen uit te strekken, wat wil zeggen: “De zekerheid dat er bijna niets is, misschien niets, wat buiten het menselijk potentieel ligt.”

De vierde en laatste geïnterviewde van de avond was de bestsellerschrijver Dave Wolverton. Wolverton, een voormalige hoofdprijswinnaar en jurylid van de L. Ron Hubbard’s Writers of the Future Contest, gaf het succes aan van de wedstrijd, met een gecombineerde 60 miljoen exemplaren van romans die door voormalige winnaars werden verkocht en dus de voortdurende nalatenschap van meneer Hubbard: “Hij [LRH] sprak over hoe de kunstenaar een generatie echt inspireert. Ze zijn de dromers die naar de toekomst kijken en daarom de toekomst creëren. En ik denk dat hij naar meer dan alleen maar goede schrijvers op zoek was”, zei Wolverton. “Ik denk dat hij op zoek was naar mensen die uiteindelijk een betere wereld gaan maken.”

EEN AVOND GEWIJD AAN HULP VOOR DE WERELD

Passagiers aan boord voor de Maiden Voyage woonden ook een gala-avond bij ter ere van de Internationale Associatie van Scientologists (IAS) en de buitengewone toewijding van haar leden om niet alleen de religie te beschermen en te steunen, maar ook om een hele batterij aan humanitaire campagnes voor te stuwen, die maar één doel hebben: de verbetering van de Mensheid te versnellen. Hiertoe behoren:

  • De Citizens Commission on Human Rights (CCHR) strijdt tegen het systematische psychiatrische misbruik in ziekenhuizen van de staat Washington en roeit deze uit. Ze zorgt voor het inperken van mishandeling in weeshuizen in Transsylvanië en voerde met succes een campagne om het gedwongen drogeren van leerlingen in Chili te elimineren.
  • Verenigd voor de Mensenrechten en Jongeren voor Mensenrechten, zorgen dat rechten in de eilandstaat Kaapverdië worden aangenomen en geïmplementeerd; organiseren de empowerment van “risicoburgers” met rechten in Washington, DC; en versterkten de “stemmen in het land” die voor gelijkheid in het West-Afrikaanse land Gambia streden en deze vervolgens realiseerden.
  • Stichting voor een Drugsvrije Wereld, streed in haar kruistocht tegen drugsgebruik en inspireerde daarmee een presidentiële verordening tegen het persoonlijke bezit en gebruik van verdovende middelen in Colombia; ze werkte samen met de nationale politie om seminars te geven om het bewustzijn van de effecten van drugs te verhogen in Gauteng, Zuid-Afrika; en ze leidde een drugsvrij-voorlichtingsblitz voor een half miljoen fans tijdens Super Bowl 53 in Atlanta, Georgia.
  • En uiteindelijk door IAS gesteunde programma’s die gericht zijn om op grote schaal maatschappelijke ondersteuning te bieden, met De Weg naar een Gelukkig Leven die een geest van broederschap in de Europese hoofdstad Brussel herstelt; Applied Scholastics die een reddingslijn gooit naar dorpen in heel Oost-Timor in de Stille Zuidzee om geletterdheid te verhogen; en Narconon die een weg baant voor succes in drugsrehabilitatie in de staat Florida.

  • En daarmee kwam een magische week ten einde, een week die gekenmerkt werd door gerealiseerde dromen en nieuwe dromen die uitgezet werden voor horizonten die snel naderbij komen. Het enige wat overbleef, was een “warm afscheid” en een “bon voyage” van meneer Miscavige voor alle passagiers voor een nieuw jaar dat zwemt in de mogelijkheden. Dus zo gingen ze weer op weg, met een hernieuwd gevoel van een doel, met verende stappen en in het trotse bezit van kennis en successen uit het verleden en heden en zeer zeker, een grenzeloze toekomst.