HET CARAÏBISCH GEBIED

VERJAARDAG VAN DE MAIDEN VOYAGE VAN DE FREEWINDS STAAT STIL BIJ 12 ONVERGETELIJKE MAANDEN VOOR SCIENTOLOGY

20 JUNI 2016

Gevorderde scientologen gaan voor een week in juni aan boord van de Freewinds voor de planning van expansie van de Kerk en het vieren van een spectaculair jaar van triomfen.

Ze begonnen op vrijdag te arriveren in kleine groepen en in de loop van zaterdag waren ze met meer dan 200 man sterk – toegewijde, vastbesloten landgenoten die hun weg door een bruisend Bridgetown slaan, de hoofdstad van de Caraïbische natie van Barbados. Nadat de tropische zon hen heeft opgewarmd en de passaatwinden hen hebben afgekoeld, stroomde de groep in de richting van een schip dat aan de haven van de stad is afgemeerd. Een verblindend wit vaartuig, 134 meter lang en met slingers versierd om feest te vieren. De bezoekers werden begroet door steel-drum bands, een feestelijke menigte van sympathisanten en plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders die de bezoekers toejuichten met “bon voyage”.

Dhr. David Miscavige, voorzitter van de Raad Religious Technology Center, begon een feestelijke week met een reeks van gebeurtenissen die vooruitgang in Scientology, expansie, goed nieuws en nog veel meer omvatte.

In het Caraïbisch gebied zijn goede-reis wensen van cruiseschepen en hun toeristen die meevaren, gebruikelijk. Hoewel het schip geen pleziervaartuig is, noch de aanwezigen louter voor hun plezier aanwezig waren, genoten ze er zeker van. Het schip, het motorvaartuig Freewinds vertoont overeenkomsten met een cruiseschip – de klassieke lijnen, stijlvolle passagiershutten en de eersteklas keuken van een oceaanschip – het is echter een religieus toevluchtsoord voor de Scientology Kerk.

51 Weken van het jaar, beleeft de Freewinds avonturen die humanitaire en educatieve programma’s naar het Caraïbische gebied en Latijns-Amerika brengen. Verder biedt het schip geestelijke diensten voor de meest gevorderde scientologen.

Die overgebleven week van het jaar? Die is speciaal. Heel speciaal. Scientologen die de hoogste spirituele niveaus van de religie hebben bereikt, komen in juni samen om terug te kijken op het jaar, ter herdenking van de expansie van de Kerk en de successen van enorme wereldwijde humanitaire kruistochten. Belangrijker nog, ze coördineren hun acties voor nog grotere prestaties in de komende maanden.

De jaarlijkse expeditie is een bijeenkomst van de meest gevorderde scientologen van de religie. De aanwezigen op de Maiden Voyage maken ook deel uit van een toegewijde groep die het voortouw neemt bij de expansie van de religie, met name door de creatie van Ideale Kerken in hun geografische zone.

“Inderdaad, je staat op het punt getuige te zijn van een panoramisch overzicht van onze beweging”, zei David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, bij de opening van de verjaardag van de Maiden Voyage. “Een beweging die nu beide halfronden van de aarde bestrijkt in de naam van Ideale Organisaties: van Zuid-Amerika en Midden-Amerika, tot de grensgebieden van het Verenigd Koninkrijk en het centrum van Europa, tot aan Zuid-Afrika en Australisch Azië. Want met een Ideale Organisatie kunnen we tenslotte alles wat we hebben op het gebied van hulp, brengen naar iedere buurt, iedere gemeenschap, overal – en met dat alles realiseren we een betere wereld”.

Belangrijke evenementen en briefings van de Maiden Voyage behandelden een diverse en boeiende agenda.

EEN HUMANITAIR SCHIP EREN

Als eerste stond de Freewinds zelf op de agenda. Dit is een schip met een unieke humanitaire missie, die wordt onderschreven door campagnes in het Caraïbische gebied en Latijns-Amerika gedurende het afgelopen jaar. Bijvoorbeeld, aanwezigen bij de Maiden Voyage hebben geleerd over kapitein Marcelo Montenegro van de Ecuadoriaanse politie, die beloofde om door Scientology gesponsorde programma’s naar zijn land te brengen, onder leiding van de nationale politie en cadetten. Er is al een daling van 65 procent in misdaadcijfers waar het programma met de boekjes De Feiten over Drugs en De Weg naar een Gelukkig Leven, de door Ron Hubbard op gezond verstand gebaseerde morele code, worden gebruikt.

De humanitaire missie van het schip werd verder in het zonnetje gezet door hoogwaardigheidsbekleders en functionarissen van alle eilanden. Dit zijn onder andere:

  • De Secretaris-generaal van UNESCO in St. Kitts die blijk geeft van haar “oprechte dankbaarheid” voor de “niet aflatende inspanningen voor mensenrechten en om van de wereld een betere plek te maken”.
  • De commissie van de Antigua Koninklijke Politie ter erkenning van de bijna 250 agenten die nu onderwezen zijn in De Weg naar een Gelukkig Leven en die hun belofte uitspreken om die leefregels toe te passen om “de natie van hun eiland vooruit te helpen”.
  • En de Koninklijke Nederlandse Marine van Aruba ter ere van de nu in totaal 27 jaar dienstverlening door de Freewinds.

Die gevoelens weerklinken door de eilanden die de Freewinds zijn thuis noemt: Antigua, Dominica, Sint Maarten, St. Kitts, Tortola, Virgin Gorda, St. Lucia, St. Vincent, Barbados, Grenada, Aruba, Bonaire, Curaçao, Freeport en Nassau. Alles bij elkaar heeft de Freewinds meer dan 400 prijzen en onderscheidingen voor medewerking gekregen, voor hulp aan haar aanloophavens.

EEN AVOND OPGEDRAGEN AAN L. RON HUBBARD

“Op de eerste plaats was LRH een schrijver,” zei dhr. Miscavige toen hij begon met de betoverende presentatie ter ere van het erfgoed van Ron Hubbard.

Dan Sherman, de biograaf van de grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard, vertelde over de onderzoeken en prestaties van LRH als een van de toonaangevende schrijvers tijdens het Gouden Tijdperk van Sciencefiction in de jaren 30 en 40 – voordat hij Dianetics schreef en Scientology grondvestte. Dhr. Sherman liet interviews zien met beroemdheden van het literair genre – inclusief een legendarische agent, een van de meest gewaardeerde illustrators en een pionier op het gebied van de sciencefiction.

Dat verhaal leidde recht door de chronologische mijlpalen van het schrijven van Ron Hubbard, tot aan het boek dat hij ter ere van zijn gouden jubileum als schrijver schreef – Battlefield Earth, een New York Times bestseller, de roman die nu in een 21e-eeuwse editie is uitgebracht.

EEN AVOND GEWIJD AAN HULP VOOR DE WERELD

Diegenen die aan boord waren voor de Maiden Voyage, woonden een formele gebeurtenis bij ter ere van de Internationale Associatie van Scientologen (IAS), wiens missie het is om de sociale verbeteringsinspanningen van de religie te ondersteunen, om de doeleinden van de religie te beschermen en de Kerk te vergroten. De door de IAS gesteunde groepen die bij het evenement in het zonnetje werden gezet, waren:

  • De Citizens Commission on Human Rights, die in 2016 vocht om systematisch psychiatrisch misbruik in de geestelijke gezondheidszorg van Kazachstan in te perken, ook binnen ziekenhuizen van Peru en in het netwerk voor pleegkinderen in heel Californië.
  • United for Human Rights en Youth for Human Rights, die netwerken voor mensenrechten oprichtten in de Oekraïne, in Papoea-Nieuw-Guinea’s zuidelijke hooglanden en in Washington, DC.
  • Drugsvrije Wereld, een groep die als haar kruistocht heeft het tij te keren van verslaving dat zich uitbreidt over de townships van heel Zuid Afrika, de anti-drugs boodschap naar de scholen van de Dominicaanse Republiek te brengen en tijdens een blitzkrieg een week voor San Francisco’s Super Bowl 50.
  • Ten slotte De Weg naar een Gelukkig Leven, die rust en normen en waarden brengt in o.a. Letland, in de straten van Amsterdam en in de stad Gomez Palacio - Durango, Mexico.

Wat ongetwijfeld een prachtig succes was voor religieuze vrijheid, werd een reden voor een viering aan boord van de Freewinds. Dhr. Miscavige bekroonde de avond met de aankondiging van een historisch wettelijk besluit dat de vrijheid om je eigen religie te belijden, beschermd wordt in alle 47 landen die de Europese Conventie voor Mensenrechten onderschrijven. Het was een overwinning op een openlijke daad van fanatisme; een rapport van 670 pagina’s van de Belgische Parlementaire Commissie dat werd gepubliceerd in 1997 en 189 religies en religieuze organisaties stigmatiseerde. Een daad gedreven door sektarische hartstocht, valse beschuldigingen gericht tegen de Kerk en haar leden in wat de rechtbank beschreef als een opzettelijke poging om een religie, haar doctrine of het geloof te berechten. Toch werden na 18 jaar en een hoorzitting van 7 weken in een besluit van 173 pagina’s, alle aanklachten niet-ontvankelijk verklaard, werden alle beklaagden in hun rechten hersteld en werd verklaard dat de hele zaak een “ernstige en onherstelbare schending van het recht op een eerlijk proces was”. De beslissing werd een totale overwinning voor de Kerk en voor religieuze vrijheid in Europa.


Een thema werd op vele manieren duidelijk tijdens de bijeenkomst: expansie van de Kerk. Tussen de gebeurtenissen in de avonden door, kwamen scientologen samen voor planning-bijeenkomsten, in groepen die verschillende continenten en geografische zones vertegenwoordigden. De agenda’s omvatten plannen voor nieuwe gebouwen van de Kerk, voor de aankoop, het bespreken van plannen voor indeling en ontwerpen en taakstellingen voor de bouw. Aanwezig waren vertegenwoordigers van de Internationale Landlord Office, het operationele hoofdkwartier voor het bouwen van projecten over de hele wereld.

Het resultaat is de opening van 51 Ideale Kerken (Ideale Organisaties). De meest recente opening werd in april 2016 gehouden in Atlanta. De volgenden zijn gepland in Harlem, New York, en Boedapest, Hongarije. Nog eens 50 Ideale Orgs worden in de komende twee jaar geopend.


De afsluitende boodschap van de Maiden Voyage was niet zozeer een “vaarwel”. In plaats daarvan gaf dhr. David Miscavige een geanimeerd "doe je best”, toen de passagiers ontscheepten, vol met ideeën voor een uitdagende toekomst, hun blik op de horizon gericht en een nieuw jaar van doelen die bereikt moeten worden.