CLEARWATER, FLORIDA

EEN VERJAARDAGSVIERING DIE NOG LANG HERINNERD ZAL WORDEN: SCIENTOLOGEN UIT 70 LANDEN KOMEN BIJEEN TER ERE VAN DE GRONDLEGGER L. RON HUBBARD

13 MAART 2019

Het vreugdevolle weekend van festiviteiten in de spirituele hoofdstad in Clearwater, Florida, trekt duizenden mensen voor een eerbetoon aan het buitengewone leven en de nalatenschap van L. Ron Hubbard, waarin door de tijd en over de hele aardbol wordt gereisd.

De spotlights. De gasten op de rode loper. De fotografen die het moment vastleggen. De opgewonden gesprekken in een groot aantal talen. De drukte en de buzz. Duizenden kwamen uit 70 landen bijeen in de Ruth Eckerd Hall in Clearwater, Florida. Helemaal opgedoft in avondjurken en smokings, waren ze klaar om te feesten. Het was het hoofdevenement tijdens een jaarlijks weekend van vieringen ter ere van de Grondlegger van de religie, L. Ron Hubbard (LRH). En er was veel te vieren, van een grootse opening die geschiedenis schreef, tot een reeks successen van de Kerk die de hele aardbol omspannen, en een voorproefje van het volgende seizoen van het Scientology Network – alles benadrukte de omvang van de expansie van Scientology.

Dhr. Miscavige verwelkomt bezoekers van de jaarlijkse viering in de Ruth Eckerd Hall in Clearwater, Florida. En er was veel te vieren, van een grootse opening die geschiedenis schreef, tot een reeks successen van de Kerk die de hele aardbol omspannen, en een voorproefje van het volgende seizoen van het Scientology Network – alles benadrukte de omvang van de expansie van Scientology.

De avond ging van start met een virtuoze muzikale uitvoering die de aanwezigen overeind kreeg, en die het signaal was dat deze buitengewone avond nog onbekende avonturen zou bieden. Het was inderdaad een wereldklasse voorprogramma voor het moment waarop de kerkelijke leider van de Scientology religie, meneer David Miscavige, onder een daverend applaus en een langdurige staande ovatie op het podium verscheen.

“Welkom op deze avond waar wij onze Grondlegger eren. Niet dat je nooit kennis met hem hebt gemaakt. Maar omdat we nu de formaliteiten doen, laten we beginnen met een paar grondbeginselen. Dit jaar zagen we nieuwe Scientology Kerken in elke geografische zone, nieuwe faciliteiten voor vorderingen in hele continenten, plus niet te vergeten een gloednieuw 2019, dat nooit vergeten zal worden, zelfs al is het nog maar net begonnen. Kortom, onze expansie is verbluffend, en natuurlijk, welt alles op uit het leven en de nalatenschap van één man – L. Ron Hubbard.”

En dat leven en die nalatenschap heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op de wereld. Hij werd op 13 maart 1911 geboren en zoals zijn biograaf, meneer Dan Sherman, duidelijk maakte in zijn presentatie, was L. Ron Hubbard een man die de menselijkheid herkende in iedere persoon die hij ontmoette, en die zich op hen richtte op een manier die een blijvende impact had. Meneer Sherman nam het publiek mee op een ontdekkingsreis die vijf decennia omspande, voor een reeks van dagen in het buitengewone leven van L. Ron Hubbard, waarbij hij er video-interviews doorheen vlocht van mensen die voor altijd veranderd waren omdat ze zijn pad hadden gekruist.

De presentatie begon 100 meter boven de maïsvelden in het Midwesten, waar een 20-jarige rondtrekkende piloot genaamd “Flash” Hubbard plaatselijke dorpsbewoners, waaronder een 9-jarige liefhebber van modelvliegtuigjes, liet zien wat het betekende om echt te vliegen. Die jongen – nu een volwassen man – herinnerde zich hoe de jonge piloot, na zijn landing in een weide, de nieuwsgierige omwonenden – de één na de ander – de kans gaf om boven de velden te glijden. Die gebeurtenis maakte zo’n indruk op de mensen van het dorpje dat ze het vijftig jaar later herdachten met een L. Ron Hubbard Dag.

Meneer Sherman beschreef ook het decor van een toevluchtsoord voor een schrijver op een heuvel boven Port Orchard, Washington, waar meneer Hubbard zijn eerste roman schreef, een verhaal over de Zwartvoet Indianen. Het publiek hoorde ook van een andere getuige van een stukje geschiedenis, een vertegenwoordiger van de Zwartvoet Indianen. Hij had als jonge man L. Ron Hubbard ontmoet in die cederhouten hut, waar hij over zijn roman sprak “en het verhaal tot leven liet komen”. Het was, zei hij, “een gedenkwaardige dag”.

Meneer Sherman liet momentopnamen zien van het leven en de inzichten van L. Ron Hubbard. Hij nam ook een verhaal op van een gentleman die geïnspireerd werd om een wetenschappelijke carrière na te streven, vanwege gesprekken in zijn jonge jaren met de man die hem uit een orkaan in New Jersey redde. En een verhaal van een ander die zich zijn tienerjaren als bordenwasser levendig herinnerde, en die dankzij een genereuze klant waarmee hij bevriend raakte, met de naam meneer Hubbard, een levensles kreeg, die hij ter harte nam, over het belang van onderwijs. Meneer Sherman sloot zijn presentatie af in de jaren tachtig, in het Gold Country in Californië. Het publiek genoot van een interview met een jonge vrouw van Sears Roebuck die voor een verkoopgesprek naar het huis van meneer Hubbard was gekomen en die een gouden middag ervaarde, die ze nooit zou vergeten: “Wanneer je zo’n opmerkelijk iemand ontmoet, laten ze een heel speciale indruk achter.”

De avond spoelde toen snel vooruit naar 2019 en een prijsuitreiking die het karakter van de avond onderstreepte – een viering van expansie. Meer dan 40 jaar geleden werd aan LRH gevraagd wat hij voor zijn verjaardag wilde. Zijn antwoord was dat hij het geschenk wilde van Scientology organisaties en missies waarmee het in alle opzichten goed gaat, in naam van het leveren van spirituele vrijheid. Door de jaren heen hebben Scientology Kerken over de hele wereld er een spel van gemaakt. Ze strijden in vier klassen en racen naar de finishlijn. Dit jaar hadden de kampioenen die de winnaarscirkel betraden elk successen bereikt die records braken. Er waren de Scientology Missie van Ulm, Duitsland; de Scientology Kerk Stuttgart, Duitsland; de Advanced Organization & Saint Hill Verenigd Koninkrijk; en de Continental Liaison Office van Europa.

Alle opwinding en sensatie waren een voorbereiding op de ultieme erkenning van die avond, van de nalatenschap van meneer Hubbard. “Inderdaad, we komen bij het hoogtepunt van deze viering van het Verjaardagsspel 2019”, zei meneer Miscavige. “Dus, hoewel je er ongetwijfeld al over gehoord hebt en er mogelijk zelfs getuige van was, is de tijd gekomen om de feiten vast te stellen.”

En zo presenteerde meneer Miscavige vervolgens de bekroning van de expansie van dit jaar, de opening van de eerste nieuwe Advanced Organization in meer dan 35 jaar. De historische opening van een majestueus kasteel, dat uitkijkt op 9 hectare Hoogveld, maakte de hogere spirituele niveaus van Scientology op Afrikaanse bodem voor het eerst mogelijk. En daarmee was het de verwezenlijking van een droom die meneer Hubbard meer dan 50 jaar geleden voor het eerst tot uitdrukking had gebracht. Tijdens de presentatie werd een serie epische vieringen beschreven, van de geweldige grootse opening, die nationale hoogwaardigheidsbekleders begroetten als een “ontwaken van ons geliefde Afrika”, tot een gedenkwaardige bijeenkomst van stamhoofden. Binnen enkele dagen na de opening, vond er in het kasteel een “Top van Tronen” bijeenkomst plaats van 14 monarchen van vijf Afrikaanse landen. De eregast van het evenement, koningin Shebah III, Keizerin van de Koninklijke Afrikaanse Koninkrijken, erkende L. Ron Hubbard voor het vinden van “de middelen om alle koninkrijken en volkeren van deze bakermat van Afrika te verenigen”.

Tot slot richtten alle ogen zich op het gigantische tv-scherm voor een spannende en onderhoudende presentatie die focuste op een gebied van expansie, dat alles zal veranderen, dit keer via de ether. Slechts 12 maanden geleden, zette de religie de schakelaar om van het Scientology Network, waarmee de stem, het verhaal en de boodschap van Scientology naar de wereld wordt gebracht – ongefilterd, onbevangen, zoals nergens op televisie te zien is. En de bedrijfssector heeft er nota van genomen. Hij honoreerde het station met meer dan 30 prijzen voor uitmuntende programmering. De 5 meest recente erkennen L. Ron Hubbard, de autobiografische series L. Ron Hubbard: in His Own Voice en L. Ron Hubbard Library Presents – zijn baanbrekende geschriften verduidelijkt op film. Daarop boeide meneer Miscavige alle aanwezigen met een audiovisueel voorproefje van wat er te wachten staat in het tweede jaar van het Scientology Network.

Terwijl het spectaculaire verjaardagsfeest ten einde kwam (met een gigantische taart natuurlijk), ging de vreugdevolle menigte naar de Flag Land Base waar de feestelijke sfeer het hele weekend te voelen was. Van het historische Fort Harrison tot de Oak Cove en Sandcastle retraites, alle faciliteiten waren gevuld met bezoekende scientologen, die geplande en geïmproviseerde bijeenkomsten bijwoonden in het hele scala van seminar- en congrescentra van Flag.

De festiviteiten bereikten hun hoogtepunt met het jaarlijkse Flag Patronsbal, een galabal van de Internationale Associatie van Scientologen (IAS) om die leden te erkennen wiens inspanningen de humanitaire initiatieven van Scientology ten behoeve van miljoenen in de wereld, ondersteunen.

Het was een weekend dat bepaald werd door een feestelijke stemming die door iedereen werd gedeeld, en door hoop, geïnspireerd door meneer Hubbard, dat de Mensheid een inherente grootheid en zijn lang gezochte dromen kan realiseren. Meneer Miscavige vatte die collectieve sfeer samen toen hij zei:

“LRH zegt ons dat we slechts zo levend zijn, als we ons nog steeds vastklampen aan dromen.

En hoewel we niet in één adem aan die dromen kunnen voldoen, hebben we niettemin de technologie om ze uiteindelijk te laten uitkomen.

Sterker nog, we bezitten de middelen om die langdurigste droom van ieder spiritueel wezen te vervullen, wat totale spirituele vrijheid is – en wat zowel ons begin als ons einde is.”

En daarmee komt een 108e verjaardagsviering ten einde en beginnen de volgende 12 maanden van inspiratie – en aangezien de impact en invloed van L. Ron Hubbard almaar blijft groeien, wordt het komende jaar er één vol met buitengewone successen en avonturen.