RUSTENBURG, ZUID‑AFRIKA

BEVRIJDING VAN DRUGSVERSLAVING KOMT NAAR AFRIKA IN SCHITTEREND NIEUW NARCONON-CENTRUM

30 DECEMBER 2023

Om de toenemende drugscrises in Afrika resoluut aan te pakken, is er een spectaculair Continentaal Narconon-rehabilitatie­centrum geopend in een besloten, vredige en idyllische omgeving – een voormalig wildreservaat van 210 hectare Afrikaanse savanne. De opening werd mogelijk gemaakt door gulle bijdragen van de leden van de International Association of Scientologists.

Op 30 december 2023 kwamen op een zonnige zaterdag zo’n 1600 gasten bijeen voor de inspirerende openingsceremonie van het Continentale Narconon Drugsrehabilitatie- en Trainingscentrum voor Afrika. Ze kwamen van dichtbij en ver weg om te helpen het adembenemende nieuwe Narconon in te wijden. Er spraken lokale, regionale en nationale hoogwaardigheids­bekleders die niet alleen het enorme en prachtige complex prezen, maar ook de veranderingen in levens van mensen die kunnen worden bereikt nu het ultramoderne complex open is.

Hoogwaardigheids­bekleders uit heel Zuid-Afrika sluiten zich aan bij vertegenwoordigers van ABLE en Narconon om het nieuwe Continentale Narconon Afrika in te wijden.

Levens terugwinnen van verslaving vereist een afleidingsvrije omgeving en de nieuwe Narconon voorziet daarin op een manier zoals alleen het moedercontinent daarin kan voorzien. Narconon Afrika, dat aan de voet de Magalies-bergketen staat, ligt op 210 hectare savanne, waar kudden giraffen, zebra’s en een verscheidenheid aan antilopensoorten vrij rondlopen – allemaal schitterend te zien vanaf het centrale uitkijkplatform dat een panoramisch uitzicht op het daaronder gelegen veld geeft. De uitgestrekte campus, midden in de serene omgeving en de wonderen der natuur, bestaat uit 27 gebouwen die speciaal zijn opgezet voor de levering van het drugs­rehabilitatie­programma, gebaseerd op de doorbraken, ontdekkingen en geschriften van L. Ron Hubbard.

De Continentale Narconon ligt aan de rand van de stad Rustenburg in de provincie Noordwest en biedt een rustige omgeving voor rehabilitatie op minder dan twee uur van zowel Johannesburg als Pretoria. Bovendien zal het centrum niet alleen plaats bieden aan tientallen studenten die het programma tegelijkertijd doen, het zal ook dienen als een trainingscentrum voor het opzetten van Narconon-centra in het hele continent.

Dus zorgt dit verbazingwekkende, nieuwe Narconon-centrum voor een verdere expansie van een groeiend, wereldwijd Narconon-netwerk dat mensen bevrijdt van drugsverslaving.

Het beantwoorden van de roep om hulp om de vloek van drugsgebruik het hoofd te bieden, was het terugkerende thema tijdens de feestelijke opening. Narconon Afrika komt dus op een moment en op een plek waar het nog nooit zo hard nodig is geweest.

Eén op de vijf Zuid-Afrikaanse volwassenen gebruikt op dit moment drugs of alcohol en er zijn in totaal zo’n 10 miljoen mensen verslaafd. Van diegenen die hulp zoeken en andere drugsrehabilitatie­programma’s doen, ervaren veel te veel mensen een terugval waardoor ze een jaar later weer in een rehab belanden. Het is een probleem waar ambtenaren mee blijven worstelen.

Onder de hoogwaardigheids­bekleders en veranderaars die aanwezig waren bij de plechtige opening, was mw. Nozibele Makanda, landelijk hoofd van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten. Ze gaf toe dat een “driedubbele crisis Zuid-Afrika teistert: armoede, werkeloosheid en ongelijkheid”, maar zei dat drugsverslaving aan elk ervan ten grondslag ligt. “Het gevolg”, zei mw. Makanda, “is dat er een bepaald niveau van hulpeloosheid is in het omgaan met verslaafdheid.

Maar vandaag kan ik gelukkig zeggen dat onze oproep beantwoord is met deze prachtige nieuwe Narconon! Met Narconon denk ik dat we onze jeugd kunnen helpen om hun potentieel zonder enige inmenging te realiseren.” Ze voegde eraan toe dat met de tweevoudige functie van het centrum om ook nieuwe verslavingsdeskundigen te trainen, we “een renaissance zullen zien in onze gemeenschap en dus heeft Narconon, door de levens die spoedig gered zullen worden, de macht om Afrika zijn schitterende potentieel terug te geven!”

Meneer Eugene Ngoetjana, secretaris-generaal van BRICS Zuid-Afrika (een internationale alliantie), deelde zijn indruk van het nieuwe centrum als “een magische plaats vol zelfhulpmiddelen en majestueuze vergezichten over bergen die eruitzien alsof ze door de goden werden uitgehouwen.

Dit nieuwe centrum communiceert hoop, veerkracht en de transformatieve kracht van rehabilitatie om aan te zetten tot een blijvende verandering. Het brengt de tools die nodig zijn om verslaving te bestrijden. Narconon betekent minder drugs, minder criminaliteit en minder geld in de verkeerde handen om het kwaad in stand te houden. En dat is de krachtigste katalysator voor verandering die je je maar kunt voorstellen”, verkondigde hij onder een luid applaus.

Meneer Thamsanqa Maqubela, een internationaal erkende wetenschapper, algemeen directeur en oprichter van de South African Council for Graduates, vertelde het publiek dat “60 procent van de jeugd in Afrika werkloos is en meer dan 50 procent van de afgestudeerden geen baan kan vinden.

Onderzoek toont aan dat drugs, alcohol en voorgeschreven medicijnen vaker gebruikt worden door werklozen. Ik heb gezien dat drugs groepen kapot maakten, mensen hopeloos achterlieten en hun toekomst verwoestten”, zei hij. “En al die tijd had ik het gevoel dat ik er niets aan kon doen. Tot ik te weten kwam over iets wat me een sprankje zonneschijn en hoop gaf: Narconon.

Met deze levensreddende technologie van de vereerde L. Ron Hubbard empoweren jullie onze afgestudeerden. Je leidt ze weg van lijden en stuurt ze naar hoogten van vrijheid die je je nauwelijks kunt voorstellen. Mijn hart is vervuld van vreugde over de schitterende toekomst die door dit nieuwe Narconon Afrika gaat komen.”

Mw. Busisiwe Memela is CEO van de South African Social Security Agency, een nationale instantie van de Zuid-Afrikaanse overheid die als opdracht heeft welzijnsprogramma’s uit te voeren en pensioenuitkeringen voor Zuid-Afrikaanse burgers te beheren.

“Ik ben mijn hele leven bezig geweest met sociale ontwikkeling en openbare dienstverlening”, vertelde ze het publiek. “Ik heb twee koude, harde feiten waargenomen. Eén: verslaving vernietigt levens. En twee: er komt steeds meer vraag naar effectieve oplossingen. Onze gemeenschappen hebben hulp nodig.

Het feit is dat ik in Narconon een sterke partner zie. Een partner waar ik mee kan samenwerken om het glazen plafond van rehabilitatie te breken. We gaan ons land veranderen – straat voor straat en gemeenschap voor gemeenschap”, voegde mw. Memela eraan toe. “Er is gezegd dat we in de donkerste hemel de helderste sterren zien. Dus vandaag schijnt heel Zuid-Afrika helder.”

De laatste spreker, bisschop Thabo Mapela, vicevoorzitter van de South African Christian Ministers Council, vatte de hoop samen die dit nieuwe centrum voor drugsrehabilitatie Afrika brengt. “Ik zie een zeer effectief programma dat de mens de kennis en kracht geeft om controle te nemen over zijn eigen leven. Je verschaft kennis die mensen kan helpen naar God terug te keren en die de morele achteruitgang van de samenleving kan keren.

En nu, met deze vlekkeloos onderhouden faciliteiten, is het duidelijk waarom jullie levens rehabiliteren zoals niemand anders dat op het gebied van drugsrehabilitatie doet”, verklaarde meneer Mapela onder een aanzwellend applaus. “Ons land en ons continent hebben dit nodig. Onze grote leider Mandela zei: ‘Vrij zijn betekent niet alleen je ketenen afwerpen, maar ook leven op een manier die de vrijheid van anderen respecteert en bevordert.’ En dat zie ik in dit nieuwe Narconon-centrum.”


Narconon viert meer dan 50 jaar van het redden van levens en beroemt zich op centra in meer landen dan welk ander drugs­rehabilitatie­programma ter wereld, met een wereldwijd netwerk dat zes continenten beslaat.

Narconon is uniek onder de drugs­rehabilitatie­programma’s, omdat het een drugsvrij, niet-medisch afkickprogramma aanbiedt om een einde te maken aan de greep van verslaafdheid. De detoxmethode van Narconon is gebaseerd op L. Ron Hubbards ontdekking dat er drugsresten in de vetweefsels van het lichaam achterblijven lang nadat iemand voor het laatst drugs heeft gebruikt. De doorbraak is dat het lichaam tijdens dit proces die giftige stoffen kwijtraakt. Ook uniek voor het programma is het feit dat het zich richt op de fysieke en geestelijke pijn die ervoor zorgde dat de persoon überhaupt met drugs begon. Dat helpt om ervoor te zorgen dat hij nooit meer aan de drugs zal gaan.

Tegenwoordig leiden duizenden en duizenden geslaagden van Narconon een leven zonder drugs.


Het nieuwe Continentale Narconon-centrum in Zuid-Afrika behoort nu tot de pilaren van een Narconon-netwerk onder leiding van Narconon Arrowhead, het drugsrehabilitatie- en internationale trainingscentrum in het zuidoosten van Oklahoma in de Verenigde Staten, de grootste instelling van zijn soort ter wereld. Het netwerk omvat verder het Continentale Narconon Europa aan het idyllische Arresø-meer in Denemarken; de Continentale Narconon voor Latijns-Amerika op een historische haciënda in Villa Victoria, Mexico; het Continentale Narconon Verenigd Koninkrijk, gelegen op een landgoed in East Sussex; Narconon Suncoast, op een bosrijk terrein van drie hectare groot in Clearwater, Florida; een Narconon voor kunstenaars en leiders in een landgoed op een heuveltop in Ojai, Californië; en Narconon Nepal, in de schaduw van de Himalaya, op een bergtop die Hubbard’s Peak heet, ter ere van L. Ron Hubbard.

Ga voor meer informatie naar narconon.org.