KANSAS CITY, MISSOURI, VS

EEN NIEUW THUIS IN HET HART:
SCIENTOLOGY KERK KNIPT LINT DOOR VOOR MONUMENT IN KANSAS CITY

2 NOVEMBER 2019

Kansas City omarmt nieuwe Kerk in Crossroads Arts District in centrum van stedelijke kern.

Volg twee slingerende rivieren door een lappendeken van landbouwgrond die tot de horizon reikt, en je komt bij een grote stad boordevol provinciaals gevoel, in het midden van Amerika.

Sommige inwoners zullen je vertellen dat als je goed luistert, je nog steeds de tot op het bot toe vermoeide cowboys kunt horen rijden die op hun vermoeide pony’s door de stad rijden. Anderen zeggen dat de straten voor altijd gekenmerkt zullen zijn door de klanken van Count Basies spinnende piano en Charlie Parkers zwevende saxofoon, gewoon een paar van de muzikale iconen die hier hun melktanden kregen, in deze wieg van de Amerikaanse jazz genaamd het ‘Parijs van de Vlakten’.

Vijftig jaar na dato en KC pulseert nog steeds met 21e-eeuwse kunstenaars die dit middelpunt van Americana in het landbouwcentrum van dit land, bepalen. Nergens anders is die beweging meer levend dan in het Crossroads Arts District, waar op zaterdag 2 november iets buitengewoons gebeurde.

Een zonovergoten dag vormde een perfecte achtergrond voor een menigte van meer dan duizend mensen die op 18th en Grand samen waren gekomen om een opmerkelijke nieuwe Scientology Kerk welkom te heten die haar deuren opende.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center, werd onder een luid gejuich verwelkomd op het podium tijdens de inwijdingsceremonie van de Ideale Kansas City’s Scientology Kerk.

Meneer David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie, leidde de plechtigheid. In zijn openingstoespraak, onderstreepte meneer Miscavige de joviale geest van die dag ter ere van het nieuwe huis van de Kerk in het Midwesten: “Kansas City, waar, zoals ze zeggen, de mensen het zuiverste ‘Amerikaans’ spreken van alle 50 staten, en waar de barbecue zo goed is als maar zijn kan in het gastronomische sterrenstelsel. Dit is ook een stad waar de ‘werkinstelling’ nog steeds is wat het was vóór het woord ‘ethiek’ zijn betekenis verloor. Dus ja, Kansas City daar gaan we!”

De ceremonie, die de energie van de uitbundige toehoorders kanaliseerde en het combineerde met het hard-swingende ritme dat aanleiding had gegeven tot de improvisatie jazzvorm ‘Bebop’, jivede meteen vanaf het eerste akkoord. Het openingsoptreden van de gouwe ouwe blues song ‘Lester Leaps In’ vloeide over in een funkrefrein van “Kansas City – Here I come”, terwijl de festiviteiten tot een climax kwamen toen maatschappelijke leiders en hoogwaardigheidsbekleders het historische nieuwe thuis van de Kerk inluidden.

Het prachtige gerestaureerde pand, gebouwd in 1926, is een geregistreerd stadsmonument van nationale betekenis. Het Amerikaanse Beaux Arts-design is tot in de puntjes uitgevoerd, en haar grootse symmetrische exterieur is typerend voor de belangrijke 19e-eeuwse gebouwen die tot vandaag nog de Amerikaanse steden bepalen. Het middelpunt is zonder twijfel de twee verdiepingen hoge hal op de begane grond, versierd met vijf unieke soorten marmer, een balkenplafond met met de hand geschilderde Azteekse ontwerpen, en kroonluchters van enorme proporties gesmeed uit brons en smeedijzer – het is een spectaculair welkom in een Kerk die volledig toegewijd is om haar gemeenschap te verheffen.

En, terwijl het Midwesten bekendstaat om zijn traditionele waarden, heeft het ook een kleurrijke geschiedenis van gangsters, gokken, whisky en corruptie. Natuurlijk is een deel van die kleur onderdeel van de Hollywood-folklore, maar Kansas City’s grote aantal geweldsmisdrijven behoort nog steeds tot de top tien in het land. Om die cijfers te bestrijden is er een grootscheepse drive in de hele stad om daar actie tegen te ondernemen, geflankeerd door mensenrechtencampagnes en sociale verbeteringsprogramma’s gesponsord door de Scientology Kerk, die al actief zijn en een beter en veiliger Kansas City creëren. Bij wijze van voorbeeld, programma’s zoals de Feiten over Drugs aan risicojongeren worden omarmd door de lokale politie, lessen in De Weg naar een Gelukkig Leven voor karaktervorming worden onderwezen aan plaatselijke christelijke geloofsgemeenschappen, en Scientology Pastoraal Werkers schieten slachtoffers van natuurrampen te hulp. Ongeacht de omstandigheden of de behoefte, het antwoord van de Kerk is altijd hetzelfde: “Onze hulp is er voor jou.”

Onder de hoogwaardigheidsbekleders die deze betrokkenheid eerden en hun felicitaties gaven waren: Scott Wagner, Burgemeester van Kansas City van 2015 tot juli 2019; Jeff Owens, vicevoorzitter van het Crossroads Arts District; Cleo McLaughlin, adviseur van de National Association of Addiction Counselors; en pastoor Melvin Merritt, oprichter van Kansas City’s Ground Level Ministries.

Scott Wagner, burgemeester van Kansas City (2015–2019), heette de Kerk en haar leden van harte welkom: “Uiteindelijk draait het allemaal om samenwerkingsverbanden. Geen enkele instantie kan alles doen. Wat degenen onder ons die samen leven en werken verbindt, is dat we weten dat Kansas City groot is en potentieel heeft om nog groter te worden. Dat jullie je nieuwe Kerk hier neerzetten, zegt tegen anderen: ‘Hé, er is iets aan de hand in Kansas City – misschien moeten we daar ook deel van zijn.’ Heel erg bedankt dat jullie investeren in onze toekomst en bedankt dat jullie je hart en ziel steken in de toekomst van dit Amerikaanse hart. Welkom in de buurt!”

Jeff Owens, vicevoorzitter van het Crossroads Arts District, eerde het werk van de Kerk om hun nieuwe thuis in het hart van dit alles te restaureren: “Dat klopt, jullie thuis staat in het centrum van het Crossroads Arts District. Maar dat aanzien beschouwden jullie niet als vanzelfsprekend – jullie ondernamen actie. Toen jullie langskwamen restaureerden jullie dit markante monument, waarmee jullie verklaarden: ‘Er is geen grens aan kunst – we zetten een meesterwerk neer, hier op dit terrein.’ Wel, ik was gewoon verbaasd toen ik naar binnenliep en jullie grootse entreehal zag en zag wat jullie gedaan hadden. Het is een prachtig behoud van Kansas City Americana. Dat wil zeggen, jullie thuis weerspiegelt de persoonlijkheid van ons huis als een gemeenschap.”

Cleo McLaughlin, adviseur van de National Association of Addiction Counselors, sprak over het ontdekken van de drugsrehabilitatietechnologie van Narconon: “Ik bezocht een diploma-uitreiking en hoorde de verhalen van wanhoop van diegenen die gevochten hadden tegen drugs en ze overwonnen hadden. Het was emotioneel, het was onvergetelijk. Deze dierbare wezens, elk van hen, waren bezweken aan iets wat geen leven schonk, maar wat leven nam. Nu echter, met Narconon, waren ze teruggekeerd naar het leven. Ik werd een levenslange gelovige. En het is altijd een plezier om met jullie te werken, om mensenlevens van Arkansas tot Oklahoma en van precies hier in Missouri te laten herleven.”

Pastoor Melvin Merritt, oprichter van Kansas City’s Ground Level Ministries, sprak over de mogelijkheden die nu openstaan voor elke inwoner van zijn stad: “Tegenwoordig wordt er te veel gesproken over verschillende religies en verschillende kerken en hoe verschillend en anders we allemaal zijn. Als we gewoon samen zouden komen, wat voor een kracht zouden we dan kunnen genereren. En daar begint mijn band met de Scientology Kerk. We werken al zij aan zij samen met jullie Pastoraal Werkers op onze samenwerkingsevenementen in de gemeenschap.… Ja, ik ben opgetogen. De hele wereld moet beseffen dat we allemaal Pastoraal Werkers zijn. En hier in Kansas City, met een gemeenschappelijk doel, zullen we er samen iets aan doen!”


Zodra bezoekers de nieuwe Scientology Kerk Kansas City binnenkomen, worden ze verwelkomd door een Informatiecentrum waar een introductie tot Dianetics en Scientology te zien is. Displays met meer dan 500 films in 17 talen laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

In het Informatiecentrum worden tevens de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt getoond – waaronder ons wereldwijde initiatief op het gebied van mensenrechtenonderwijs; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van geletterdheids- en leercentra; en het Scientology Pastoraal Werker-korps, wat nu ’s werelds grootste onafhankelijke hulpverleningsteam bij rampen is.

In de Kapel van Kansas City worden alle Scientology ceremoniën en diensten gehouden, inclusief zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën. Verder is de Kapel open voor de hele gemeenschap en welke gezindte dan ook voor een breed scala van evenementen. Van banketten en seminars tot workshops en lezingen, allemaal in naam van het verheffen van KC tot grotere hoogten.

Het Café is een ontmoetingsplaats, voor bezoekers die een rondleiding krijgen door de Kerk, voor degenen die een van de vele evenementen bijwonen en voor parochianen tijdens pauzes van hun Scientology diensten.

In de nieuwe Kerk kunnen alle introductieseminars en -cursussen geleverd worden. Ze kunnen ’s middags, avonds en in het weekend gevolgd worden en geven een overzicht van de grondbeginselen van Dianetics en Scientology en hoe ze van toepassing zijn in het leven. Onder de meest populaire is een reeks Cursussen ter Verbetering van het Leven, elk ervan is ontworpen om een specifiek aspect van iemands leven te helpen verbeteren.

In aanvulling op Introductiediensten beschikt de Kerk over 20 speciaal ingerichte kamers voor het leveren van Scientology auditing (een-op-een spirituele counseling). Degenen die de technologie van auditing willen leren kunnen nu in meerdere cursuszalen die een hele verdieping van dit historische gebouw in beslag nemen, trainen. Als ze afgestudeerd zijn, kunnen deze nieuwe auditors (spirituele counselors) anderen helpen om spirituele vrijheid te bereiken. In het nieuwe gebouw zijn zowel Scientologists als zij die geïnteresseerd zijn om meer over de Scientology Kerk te leren, welkom.


De opening van de nieuwe Kansas City Scientology Kerk drijft een periode aan van expansie van de religie met bijna 70 nieuwe Scientology Kerken in steden over de hele wereld – van Los Angeles tot Londen, Bogotá tot Berlijn en van Tel Aviv tot Tokio.

Er staan de komende 12 maanden nog meer openingen van Kerken op de agenda, in steden in Noord-Amerika, Australië, Europa, en het Verenigd Koninkrijk.