DETROIT, MICHIGAN

MADE IN DETROIT: NIEUWE SCIENTOLOGY KERK STAAT NU ALS HOEKSTEEN VAN MOTOR CITY, USA

14 OKTOBER 2018

De metropool in het Midwesten die hersteld van moeilijke tijden, is op weg terug, en verwelkomt nu met trots spirituele technologie in een nieuwe Kerk midden in de binnenstad.

Detroit – Amerika’s liefde voor auto’s werd hier geboren; Motown, het geluid van zijn muziek werd hier gevormd; en wereldkampioen boksen, Joe Louis, een van zijn eerste Afro-Amerikaanse sporthelden, komt hier vandaan.

Het was eens de vierde dichtstbevolkte stad van het land, het thuis van de meest succesvolle industrie in het land en de plek waar een aantal van de grootste vreedzame burgerrechtendemonstraties in de geschiedenis van het land werden gehouden, geleid door dominee Martin Luther King Jr., Detroit heeft ook verontrustende tijden gezien.

Maar net zoals de eigen zoon en zwaargewichtkampioen Louis, was Detroit gevloerd, maar niet verslagen. Nu is het “Amerika’s Comeback City”, omdat talloze bewoners en gelovigen van overal vertrouwen hebben in de Motor City, vastbesloten om de magie weer naar Motown te brengen.

Dhr. Miscavige richt zich tot de menigte in het hart van de binnenstad van Detroit op zondag, 14 oktober.

Vandaag wordt de campagne om “Detroit terug te nemen” gevoed door een felle, besmettelijk trots, en de Scientology Kerk is een levendig deel van de motor die deze inspanning aandrijft. Ze is al sinds 1963 in de stad, en op een schitterende najaarsdag in het midden van oktober kwam een menigte van meer dan 2000 mensen bijeen in Jefferson Avenue en Griswold Street in de binnenstad om te vieren hoe een schitterende nieuwe Kerk tot leven komt.

Dhr. David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie, leidde de plechtigheid om haar deuren officieel te openen. In zijn openingstoespraak, sprak dhr. Miscavige over het belang van het moment en precies wat deze nieuwe Scientology Kerk symboliseerde. Namelijk, “geen opstand, niet de wens om iemands religie te veranderen, maar de hoop dat de Mens zijn draai kan vinden in deze zeer verwarde en gemechaniseerde wereld. En als hij dat kan, dan kan hij misschien ook het geluk, de oprechtheid, de liefde en de vriendelijkheid waarmee hij werd geschapen terugwinnen.”

“You Can’t Hurry Love” zoals het lied gaat, maar voor alle aanwezigen was er “Dancing in the Streets”. De grootse opening werd in beweging gezet met de iconische klanken van Motown wat al snel gevolgd werd door een verscheidenheid aan maatschappelijke leiders die hun felicitaties gaven.

De achtergrond van de grootse viering was de acht verdiepingen tellende Scientology Kerk net ten oosten van de 150 West Jefferson wolkenkrabber en direct tegenover Detroits Hart Plaza. De locatie is een ware hoeksteen – de locatie van het eerste gebouw in Fort Pontchartrain – dat later tot de stad Detroit zou uitgroeien. Om nog meer betekenis aan het verhaal toe te voegen, het gebouw dat werd geïnaugureerd was ook de eerste kerk van de stad, en was in 1701 gebouwd.

Het huidige, prachtige 5100 vierkante meter grote monument dat nu op nr. 1 Griswold staat, dateert uit 1927. Samen met plaatselijke ambachtslieden, heeft de Kerk ingewikkelde details van het historische gebouw gerestaureerd – van zijn muurschilderingen aan het plafond en de koperen details die zijn neoklassieke interieur sieren, tot het externe kalksteen en ijzerwerk dat door Corrado Parducci was ontworpen – een man die nagenoeg het gezicht van de binnenstad van Detroit bepaalde – niet te vergeten de hoekklok van het gebouw die al meer dan 50 jaar een bekend gezicht is voor inwoners. Als Scientology Kerk Detroit staat het pand nu klaar om de religieuze geschiedenis van dienst aan Amerika’s hoofdstad van moed en karakter, voort te zetten.

Inderdaad, het werk van de Kerk en de organisaties die de Kerk sponsort zijn hier al lange tijd gevestigd, van de distributie van duizenden De Feiten over Drugs boekjes, tot een Weg naar een Gelukkig Leven beweging die de straten van de stad bedekt met duizenden exemplaren van L. Ron Hubbards gids voor een beter leven, naast scientologen die met lokale wetgevers samenwerken om vrijheid van religie te ondersteunen.

Onder de leiders uit de regio die op die zondag de Kerk in haar nieuwe pand verwelkomden, waren Steven Spreitzer, voorzitter van de Michigan Roundtable for Diversity and Inclusion; Hubert Roberts, mentordirecteur van het jongeren empowerment project InvolvedDad; burgerrechtenadvocaat Allison Folmar; en Artina Hardman, staatsvertegenwoordiger in Michigan van District 3 (gep.) en de huidige algemeen directeur van het resource center Mack Alive. Allen spraken over hun ervaringen gedurende hun lange samenwerking met leden van de Scientology Kerk.

Dhr. Spreitzer, voorzitter van de Michigan Roundtable for Diversity and Inclusion, sprak over de vaart die het nieuwe ingewijde pand zal toevoegen aan de verjonging van de stad: “Onze relatie begon 15 jaar geleden toen we het Washtenaw County Interfaith Forum opzetten. En sinds dat moment bleken jullie een juweeltje. Want jullie kwamen met nederigheid en een inspirerende overtuiging om de gemeenschap aan te horen. Jullie hebben het in binnensteden van Amerika gedaan, en nu is het tijd voor het centrum van Detroit. (...) Dus ja, jullie zijn nu al een inspirerende hoop hier op deze hoeksteen van de stad.”

Dhr. Roberts, mentordirecteur van het jongeren empowerment project InvolvedDad, sprak over hoe het Drugsvrije Wereld programma een grote impact heeft gehad op zijn werk met de lokale jeugd: “Ik begon met het geven van lezingen op scholen en in overgangshuizen voor mannen die uit de gevangenis weer naar huis terugkeerden. En nadat ik een van jullie ontmoette, begon ik met de Feiten over Drugs. Als nu die jonge geesten die echte levensverhalen van andere mensen zien, nou, dat is de combinatiecode om hun onzekerheden te ontsluiten. Ze raken meer op hun gemak en ze beginnen te denken: Daar kan ik me in vinden, en ik worstel met drugs. Je ziet het klikken en ze laten je binnen.(...) Ja, we moedigen de jeugd van Detroit aan, we activeren ze, en we maken ze zelfstandig.”

Mw. Allison Folmar, een mensenrechtenadvocaat die actief is in het beschermen van de rechten van ouders, sprak over de impact die CCHR heeft op het beteugelen van de misstanden in de psychiatrie in haar stad en verklaarde: “Ik beschouw CCHR als een reddingsmissie-operatie. Ik heb het eerder gezegd en ik zal het blijven zeggen, het is CCHR die ons te hulp schiet. Ze zijn de waakhond van de psychiatrische industrie, en dat is niet mijn mening, dat is de heilige waarheid. Ze hebben de feiten tegen de leugens, en ze hebben ons bewapend met die feiten. Vanaf het begin heeft CCHR gezegd: ‘We staan achter je.’ En bij elke zaak die ik gevochten heb om een kind dat in een psychiatrische inrichting opgesloten zat, vrij te krijgen, hebben we zijn vrijheid gewonnen.”

En ten slotte, terwijl ze over de kracht van De Weg naar een Gelukkig Leven gecombineerd met de geest van Detroit sprak, zei mw. Artina Hardman, staatsvertegenwoordiger in Michigan van District 3 (gep.): “Iedere burger in dit land moet een exemplaar van De Weg naar een Gelukkig Leven hebben. Ik zeg het je, zo goed is het. Het is een lichtbaken om naar te leven. Ja, meneer Hubbard deelde zijn wijsheid met ons. En deze prachtige Scientology Kerk staat nu als een toevluchtsoord om die wijsheid telkens opnieuw te delen. Terwijl we dus samenkomen op deze grootste opening vandaag, vieren we een schitterende nieuwe heropleving voor Detroit, de Miracle City!”


Zodra bezoekers de nieuwe Scientology Kerk van Detroit binnenkomen, worden ze verwelkomd door een Informatiecentrum waar een introductie tot Dianetics en Scientology wordt gepresenteerd. Displays met meer dan 500 films in 17 talen laten de geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

In het Informatiecentrum worden tevens de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt getoond – waaronder ons wereldwijde initiatief op het gebied van mensenrechtenonderwijs; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van geletterdheids- en leercentra; en het Scientology Pastoraal Werker programma, wat nu ’s werelds grootste onafhankelijke hulpverleningsteam bij rampen is.

De Kapel van Detroit biedt ruimte voor Scientology bijeenkomsten, waaronder zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën, alsook gemeenschapsevenementen zoals banketten, seminars en workshops waar leden van alle gezindten welkom zijn.

Het Café biedt een ontmoetingsplaats voor degenen die evenementen bijwonen maar ook voor parochianen tijdens pauzes van hun Scientology diensten.

In de nieuwe Kerk kunnen alle Introductiediensten worden geleverd. Deze omvatten onder meer Dianetics en Scientology seminars in de middag, avond en het weekend, waarin een overzicht wordt gegeven van grondbeginselen en de toepassing ervan op het leven, alsmede een reeks Scientology Cursussen ter Verbetering van het Leven om elk aspect van iemands leven te helpen verbeteren.

Verder zijn er tientallen speciaal ingerichte kamers die de ideale omgeving vormen voor Scientology auditing (spirituele counseling). Er zijn ook verschillende cursuszalen bestemd voor het trainen van auditors (spirituele counselors) en voor scientologen die de technologie van auditing bestuderen; allemaal om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken. In het nieuwe gebouw zijn zowel scientologen als zij die geïnteresseerd zijn om meer over de Scientology Kerk te leren, welkom.


De opening van de nieuwe Scientology Kerk Detroit drijft een periode van snelle groei van de religie aan met bijna 70 nieuwe Scientology Kerken, van Los Angeles tot Londen, Bogotá tot Berlijn en van Tel Aviv tot Tokio.

In het afgelopen jaar hebben er openingen van nieuwe Scientology Kerken plaatsgevonden in: Dublin, Ierland; Birmingham, Engeland; Amsterdam, Nederland; Johannesburg-Noord, Zuid-Afrika; Salt Lake City, Utah; Silicon Valley, Californië; Perth, Australië; Orlando, Florida; en Stuttgart, Duitsland.

Er staan de komende maanden nog meer openingen van Kerken op de agenda, in steden in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Afrika.