ORLANDO, FLORIDA

EEN NIEUWE STER AAN HET FIRMAMENT IN “DE CITY BEAUTIFUL” BIJ DE OPENING VAN EEN NIEUWE SCIENTOLOGY KERK

12 MEI 2018

Een droom is uitgekomen in Orlando, de meest bezochte stad in Amerika, wanneer de deuren van de nieuwe Scientology Kerk van Orlando voor iedereen opengaan.

Een “Magic Kingdom” in een grootstedelijke regio waar betovering normaal is, het surrealistische reëel is en mensen “wish upon a star”. Deze “themaparkhoofdstad van de wereld” is geheel uniek. Hier zijn de wonderlanden zoals Disney World, SeaWorld Orlando, Universal Studio’s en de Wizarding World van Harry Potter en nog veel meer. De massale speelplaats van Orlando trekt vrolijke, spanning zoekende toeristen van alle leeftijden van over de hele wereld.

En slechts enkele minuten van de snelweg langs de themaparken (de International Drive) in Orlando, zul je de nieuwste ster aan het firmament zien. Hij fonkelt al in het steeds groter wordende sterrenstelsel van de Kerk. De uitgestrekte faciliteit ligt op bijna 1,6 hectare in het centrum van Florida’s grootste stad in het binnenland, langs de oevers van Lake Ellenor. In deze betoverend plaats, waar gelach en verbeelding tijdloos zijn, kwam er op zaterdag 12 mei, een menigte van meer dan 2000 scientologen en vrienden bijeen onder de middagzon van centraal Florida, om de opening van een nieuwe Scientology Kerk te vieren.

Vergezeld door scientologen die de voorhoede vormden van de inspanningen om deze nieuwe Kerk tot leven te roepen, wijdt dhr. Miscavige officieel de Scientology Kerk van Orlando in.

Tijdens deze speciale gebeurtenis zei de heer David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie: “Behalve al het andere waar jullie stad om bekend is, is er nog een andere manier om dit verhaal te vertellen en het komt uit een ander soort magie voort. Want met het doorknippen van het lint, verschijnt er een nieuwe Scientology Kerk en daarmee een koninkrijk van spirituele vrijheid waar elke burger heerst.”

Tijdens deze middag in het voorjaar, speelde het orkest levenslustige muziek – de soundtrack van muziekstukken uit de reeks themaparken, gecombineerd in een moderne hip-hop. Het refrein was in harmonie met de hoogwaardigheidsbekleders, die de nalatenschap van de Kerk in Orlando steunen en die er bij de parochianen op aandrongen om de “echte magie” in hun gemeenschap te brengen.

In de formidabele schaduw van de Mouse, ligt een dambord van culturen. Dat zorgt voor vragen en problemen die rijkelijk uit een Hoorn des overvloeds stromen – in het bijzonder met betrekking tot de mensenrechten en met betrekking tot drugsgebruik onder inwoners en bezoekers. De nieuwe Kerk, met sociale verbeterings- en humanitaire programma’s die het hele scala van sociale vraagstukken omvatten, staat klaar om de oplossing te geven.

In Orlando en omstreken is het drugsgebruik de grootse zorg, zoals in iedere gemeenschap, klein of groot in Florida, waar 85% van de oxycodonpillen van het land worden gemaakt. Scientologen zijn actief in het door de Kerk gesteunde internationale “Feiten over Drugs” onderwijsinitiatief. Ze staan aan de frontlinies en informeerden alleen al in Orlando meer dan een half miljoen jongeren en volwassenen over de gevaren van drugsgebruik.

Voorbij de medicijnkastjes en achtbanen echter, liggen twee andere gemeenschappen – eentje die omgeven wordt door kilometers en kilometers vee en weilanden – en de andere verborgen in de dagelijkse drukte van miljoenen toeristen. Centraal Florida, dat krioelt van de seizoenarbeiders, moeilijke tieners en pleegkinderen, staat op de derde plaats in het land als het gebied met de ergste mensenhandel en gedwongen prostitutie. Om de schending van deze rechten te voorkomen, sponsort de Kerk het Verenigd voor de Mensenrechten programma, de grootste niet-gouvernementele voorlichtingscampagne in zijn soort. Het resultaat is een enorme toename van het aantal groepen en individuen die door de Kerk geïnspireerd zijn om de strijd te blijven aangaan tegen een dergelijk onzichtbaar kwaad.

De beroemde Scientology Pastoraal Werkers van Florida belichamen hun bekende slogan “Er Kan Iets aan Gedaan Worden”. Ze zijn in hun kenmerkende gele T-shirts een vertrouwd beeld in centraal Florida, met name tijdens het orkaanseizoen in de zomer. Ze hielpen niet alleen met het repareren van huizen die door orkanen waren weggevaagd, maar hielpen ook mensen wiens leven was geruïneerd. Pastoraal Werkers staan wereldwijd bekend om hun reactie tijdens de 9/11 aanval op het World Trade Center, overstromingen, aardbevingen en allerlei andere soorten natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen.

Een andere door de Kerk gesponsorde campagne is de Citizens Commission on Human Rights, een groep die als waakhond optreedt en onderzoek doet naar schendingen van mensenrechten binnen de psychiatrie en deze aan de kaak stelt. In Florida is ze bekend vanwege de onthulling van het misbruik van de Baker Act. En ook De Weg naar een Gelukkig Leven, een op gezond verstand gebaseerde gids, die een niet-religieus moreel kompas biedt die iedereen in zijn leven kan volgen, wordt door de Kerk gesponsord.

Deze programma’s weerspiegelen de ijver en standvastige toewijding van de scientologen van Orlando om te helpen om een beter opgeleid, meelevend en levendige stad op te bouwen. En ze zetten samenwerkingsverbanden op met de gemeenschap in Orlando en omstreken.

Om deze speciale dag te vieren waren er vele opinieleiders en bondgenoten van de gemeenschap van Orlando en omstreken aanwezig. Velen van hun waren gekomen om de Scientology Kerk te verwelkomen, waaronder: mw. Susan Valdes van de Florida School Boards Association; dhr. Edward Herman, leraar risicojongeren, Orlando; dhr. Justin Drach, luitenant van de Amerikaanse strijdkrachten; en pastoor Joel Lewis van Out of Our Heart Ministries.

Mw. Valdes verwelkomde de Kerk en haar steun van Jongeren voor Mensenrechten, die de vlam van vrijheid in Florida brandend houdt. “Gezinnen komen voortdurend naar me toe om te zeggen dat de concepten en de informatie van Jongeren voor Mensenrechten het belangrijkste onderwijs is dat er is. Jullie brengen je materialen, en je licht mensen voor over hun mensenrechten – het recht op onderwijs, het recht op verantwoordelijkheid en het recht op leven. (…) Door jullie boodschap over mensenrechten, hebben we nu meer dan 25.000 gezinnen in Florida voorgelicht.”

De heer Drach vertelde de aanwezigen over het samen met CCHR, verdedigen van mensenrechten namens de onschuldigen: “Als marinepiloot, vloog ik in een vliegtuig om onze grondwet en onze vrijheden te verdedigen. Het was toen, en het is nog steeds, mijn plicht om diegenen te dienen van wie hun vrijheid is ontzegd. Er is een uitdrukking in de marine die zegt: ‘Altijd verdedigen, altijd op wacht’ en ik zie dat jullie dat motto verwezenlijken. Want er is maar één groep mensen waar je naar toe kunt gaan en die de autoriteit zijn op het gebied van de Baker Act in deze staat – en dat is CCHR en de Scientology Kerk!”

De heer Herman verklaarde dat De Weg naar een Gelukkig Leven van de Grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard, een generatie die in de problemen zit wakker kan schudden: “Voor de duidelijkheid, mijn klassen zijn een broedmachine voor bendeleden. Maar toen ik begon, leefregel voor leefregel, zag ik het verband met De Weg naar een Gelukkig Leven filosofie. Scholieren die normaal gesproken stil waren, begonnen zich uit te spreken. Anderen die je niet eens in de ogen keken, begonnen over hun persoonlijke leven te vertellen. Ik zal nooit die knul vergeten, die me jaren later opzocht en zei: ‘Weet je de 21 Leefregels, ze hebben mijn leven veranderd’.”

En ten slotte vatte pastoor Lewis, waarbij hij een gevoelige snaar raakte, de spirit en het doel van de nieuwe Kerk samen: “Als je het mij vraagt geven de Pastoraal Werkers en de Scientology Kerk nieuwe hoop. En hier voor ons staat wat ik graag een ‘spirituele bibliotheek’ noem, om die hoop in alle mensen op te wekken. Er is geen enkel excuus meer voor iemand om niets te leren. Omdat meneer Hubbard deze wijsheid bij elkaar bracht en het allemaal voor iedereen in boeken schreef. Dus, met deze nieuwe Ideale Org, schenken jullie mensen keuzevrijheid en het recht om naar een grotere vrijheid te streven.”


Het eerste dat bezoekers en parochianen zien wanneer ze de nieuwe Scientology Kerk van Orlando naderen is de gevel uit het midden van de vorige eeuw. Zodra ze binnenkomen, zien bezoekers een lichte en moderne ruimte, die geïnspireerd is door de zonovergoten omgeving in Florida. Licht groenblauw, zandkleurig en grijstinten geven een serene sfeer aan het Informatiecentrum, waar een introductie tot Dianetics en Scientology te zien is. Displays met meer dan 500 films in 17 talen laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Die bestaan onder meer uit een wereldwijde campagne voor mensenrechtenonderwijs; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werkers-programma dat ’s werelds grootste onafhankelijke organisatie voor noodhulp is geworden.

In de nieuwe Kapel van Orlando worden alle Scientology ceremoniën en diensten gehouden, inclusief Zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën. Hier zullen ook evenementen worden gehouden voor de hele gemeenschap, zoals banketten, seminars en workshops. Leden van alle gezindten zijn er welkom.

Het elegante Lakes Café – met zowel binnen- als buitenzitplaatsen – is een ontmoetingsplek voor degenen die evenementen bijwonen, maar ook voor parochianen tijdens pauzes van hun Scientology diensten.

In de nieuwe kerk kunnen alle Introductiediensten worden geleverd. Dianetics en Scientology seminars ’s middags, ’s avonds en in het weekend bijvoorbeeld, geven bezoekers een overzicht van de grondbeginselen en de toepassing ervan in het leven, alsmede een reeks Scientology Cursussen ter Verbetering van het Leven om elk aspect van iemands leven te helpen verbeteren.

De Orlando kerk heeft verder tientallen speciaal ingerichte kamers die de ideale omgeving vormen voor Scientology auditing (spirituele counseling). Er zijn ook verschillende cursuszalen bestemd voor het trainen van auditors (spirituele begeleiders): scientologen die de technologie van auditing bestuderen, om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken.


De opening van de nieuwe Scientology Kerk Orlando vindt plaats in een periode van snelle groei van de religie, met meer dan 65 nieuwe Scientology kerken, van Los Angeles tot Tampa, van Londen tot Milaan, van Tel Aviv tot Tokio en van Kaohsiung tot Bogotá, waaronder alleen al 28 in de Verenigde Staten.

Alleen al in het afgelopen jaar hebben er openingen van nieuwe Scientology kerken plaatsgevonden in: de San Fernando Valley, Californië; Miami, Florida; Kopenhagen, Denemarken; Dublin, Ierland; Birmingham, Engeland; Amsterdam, Nederland; Johannesburg-Noord, Zuid-Afrika; Salt Lake City, Utah; Silicon Valley, Californië; en Perth, Australië.

Er staan in 2018 nog meer openingen van kerken in grote steden op de agenda, in Europa, Noord-Amerika en Afrika.