PARIJS, FRANKRIJK

OOGVERBLINDENDE NIEUWE IDEALE ORG VAN SCIENTOLOGY SCHITTERT IN PARIJS, DE ‘STAD VAN LICHT’

6 APRIL 2024

De Scientology Kerk inaugureerde een spectaculaire, nieuwe Ideale Organisatie tijdens een evenement en op een locatie die zijn weerga niet kennen. Deze Kerk zal in de wereldhoofdstad van cultuur ware spirituele vrijheid aanbieden en met haar Grootse Opening die werkelijk magnifique was, wordt het nieuwste verbazingwekkende hoofdstuk van de expansie van de religie geopend.

De Eiffeltoren. De Arc de Triomphe. Het Louvre. De Seine. De Olympische Spelen deze zomer.

Voeg nu toe aan deze lijst met dingen die mensen in Parijs moeten zien, het prachtige, zes verdiepingen tellende architecturale en spirituele meesterwerk van hout en glas: de Ideale Scientology Kerk en Celebrity Centre Grand Paris.

Op een prachtige zaterdagmiddag, die al jaren in de maak was, resoneerden de muren en vloer van het ultramoderne auditorium van de vreugde en blijdschap die in de lucht hing, terwijl kopstukken van de International Association of Scientologists (IAS) (die voor deze unieke gebeurtenis in een mensenleven van overal uit de wereld gekomen waren) bijeenkwamen. Ze sloten zich aan bij Franse Humanitarians en een grote schare vooraanstaande Parijzenaars wiens inspanningen hebben geresulteerd in deze verbluffende verwezenlijking, een verrijking voor iedereen.

Het publiek applaudisseerde keer op keer. Eerst voor de livemuziek die de start van de festiviteiten inluidde, toen voor de toespraken van maatschappelijke leiders, die met dankbaarheid en gratie de opening van de Kerk verwelkomden.

Terwijl hij de historische ceremonie ter ere van de prachtige nieuwe Scientology Kerk en Celebrity Centre Grand Paris leidt, spreekt meneer David Miscavige over de gewichtige aard van de gebeurtenis.

De luidste ovaties echter, zowel binnen als over het hele terrein waar nog eens duizenden mensen naar het evenement keken (op gigantische schermen die waren opgesteld in grote tenten die als ‘overflow-ruimte’ fungeerden), waren voor meneer David Miscavige, Chairman of the Board Religious Technology Center, terwijl hij dit spectaculaire, nieuwe centrum inwijdde.

“Nee, ik zou hier bij jullie zijn voor geen goud hebben willen missen”, zei hij tegen de luidruchtige en enthousiaste menigte. “Hoewel we Ideale Orgs in andere culturele epicentra hebben geopend, megasteden van betekenis voor onze hele internationale beweging, nou, deze bekroont ze allemaal.”

“Jullie bevinden je per slot van rekening in de culturele hoofdstad van de wereld, bovenaan iedere ‘De beste’-lijst. De beste kunst. Het beste eten. De beste ... toren”, zei meneer Miscavige. “En nu kan deze stad ook aanspraak maken op: het beste Ideale Org-gebouw op aarde.”

Tijdens het bruisende festijn sprak meneer Miscavige ook over de nalatenschap van deze stad als het thuis van diegenen die voor vrijheid streden.

“Dit land heeft een geboorterecht dat niet vergeten mag worden. Het voert terug naar de sterke stemmen van jullie Verlichting in vroeger tijden”, zei meneer Miscavige. “Daar bedoel ik diegenen mee die als eersten de rechten van de mens, de waardigheid van de mens, verdedigden en die een uitdrukking in het leven riepen die zo goed als synoniem is met de geest van vandaag: vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Ik zeg dat er niets beter is dat voor die idealen staat (en in feite voor de doendheid die nodig is om die idealen te bereiken) dan je nieuwe Ideale Organisatie van Parijs.”

Meneer Miscavige herinnerde het publiek eraan dat Parijs het thuis was van de allereerste Scientology Kerk op Europese bodem (gesticht in 1959), maar voegde er toen aan toe: “Zo sta je op het punt om je eigen toekomstige legende te creëren.”

De opmerkelijke, nieuwe Scientology Kerk in Grand Paris, van 8800 vierkante meter, illustreert de explosieve groei van de Kerk over de hele wereld – en is de vierde Grootse Opening die in de afgelopen zes weken heeft plaatsgevonden. Dit zes verdiepingen tellende, met glas beklede meesterwerk is prominent aanwezig en kan door heel Parijs aanschouwd worden. Het kijkt uit op de A1, de drukste snelweg van Frankrijk, en zal zo elke dag door meer dan een kwart miljoen mensen gezien worden.

De Kerk is gevestigd in de wijk Saint-Denis in Groot Parijs en ligt op slechts een steenworp afstand van het Stade de France, het nationale stadion waar verschillende onderdelen van de Olympische Zomerspelen 2024 zullen plaatsvinden, waaronder de sluitings­ceremonie. Saint-Denis is verder de locatie van het olympisch dorp.

Voorbij de schitterende buitenkant en het moderne, geometrische, houten voorportaal, weerspiegelt het torenhoge atrium in het gebouw de aanwezigheid van een betoverende sequoiaboom. ‘Jaarringen’ die afzonderlijk in de terrazzovloer zijn ingelegd en een cirkelvormige balustrade voorzien van een bladpatroon, zetten het sequoia-motief voort, terwijl gasten hun weg omhoog vinden in de 15 meter hoge ruimte dat met daglicht wordt overgoten dat via de enorme lichtkoepel naar binnen komt.

Het prachtige, nieuwe huis van de oudste Scientology gemeente in Frankrijk is speciaal ontworpen om de 20 arrondissementen van Parijs, en niet te vergeten alle districten die verspreid liggen in de Île-de-France. te dienen. Met dat doel voor ogen is de faciliteit een locatie met een elegante flair die plaats biedt aan de vele outreach-initiatieven en allianties tussen meerdere geloofsovertuigingen van de Kerk. De akoestisch perfecte Kapel is ontworpen voor alle soorten evenementen, waaronder interreligieuze forums, conferenties over drugsvoorlichting en mensenrechtencongressen. Hij fungeert ook als auditorium voor allerlei soorten uitvoeringen (zoals te zien is aan de boeiende muziek waarmee de feestelijke dag begon).

Een van de liedjes die de menigte liet meedeinen, was het eigen themalied ‘For Liberty We Stand’. Alle aanwezigen klapten en zongen mee toen de artiesten zongen:

Freedom is here in our hands

Say yes we can

Vive la France, this is our chance

For liberty we stand!

Vervolgens spraken verscheidene plaatselijke hoogwaardigheids­bekleders en partners van de Kerk tijdens deze levendige inauguratie. Onder hen was dr. Mouslim Fidahoussen, een vooraanstaand godsdienst­geleerde, interreligieus expert en imam, die sprak over de rol van de Kerk bij het schenken van hoop, waar hoop soms ontbreekt, en vooral met de niet-religieuze morele code van L. Ron Hubbard: De Weg naar een Gelukkig Leven.

“Als we het hebben over alle mensen,” zei dr. Fidahoussen, “ongeacht hun ras of geloof, kunnen we het allemaal eens zijn over deze hoofddoelstellingen van het leven: gelukkig zijn en de waarheid hebben. Jullie geven hen een kans om hun eigen weg naar geluk te vinden.

Zelfs hier in district 93 snelt jullie reputatie je vooruit. Jullie teams hebben De Weg naar een Gelukkig Leven naar plaatsen gebracht waar geluk waarschijnlijk als slechts een sprookje werd gezien”, zei dr. Fidahoussen. “Distributie van deur tot deur in achtergestelde buurten, distributie van hand tot hand in zakendistricten, en ook bakkerijen, slagers en cafés werden bereikt – samen schonken jullie een opzienbarend aantal van 40.000 persoonlijke exemplaren en op die manier hebben jullie deze straten vreugde gebracht.”

Meneer Jean Maher, een internationale mensenrechten­deskundige die als adviseur voor mensenrechten­aangelegenheden heeft gewerkt voor nationale overheden in Europa en de VS, werd zich meer dan tien jaar geleden voor het eerst bewust van de passie die de kerkleden voor het onderwerp voelen. Sindsdien is hij gaan samenwerken om de adoptie van de mensenrechten in Frankrijk en in de hele wereld te promoten. “Het is een eer om op dit ongelofelijke moment tot jullie te spreken”, zei meneer Maher tijdens zijn toespraak.

“Als Frans burger beschouw ik het zeker een plicht en een eer om deze nalatenschap van mensenrechten voort te zetten. En jullie traditie van dienstverlening omvat het overhandigen van maar liefst 400.000 mensenrechten­boekjes aan mensen op stadspleinen, in treinstations en in heel Frankrijk. Door jullie activiteiten in onze gemeenschappen helpen jullie met het creëren van een samenleving die niet zelfzuchtig is, maar die er eerder een is waarin mensen elkaar respecteren.”

Meneer David Guyon, een deskundige in de grondwet en docent aan een universiteit, die strijd heeft gevoerd tegen gedwongen opname in psychiatrische inrichtingen, werkt aan de zijde van de Citizens Commission on Human Rights (CCHR). “Ik spreek vandaag tot jullie vanuit onze gezamenlijke samenwerking om te proberen het licht van de waarheid op onrechtvaardigheid te laten schijnen. De beperking van de vrijheid moet stelselmatig worden aangevochten en krachtig worden bestreden.

Gedwongen opsluiting in ziekenhuizen is in dit land de laatste jaren verdubbeld. En met 80.000 ziekenhuisopnamen per jaar, is het een echt grimmig beeld. Maar met CCHR kon ik deuren openen, waar ik dat eerder niet kon, om deze toenemende misstanden tegen te gaan”, zei meneer Guyon. “Jullie verbreken de wurggreep van de psychiatrie en geven duizenden mensen hun leven terug!”

Dr. Petar Gramatikov is vertegenwoordiger van het United Religions Initiative en is als zodanig lid van het ‘Comité voor vrijheid van godsdienst of levensovertuiging’. Dr. Gramatikov prees het werk van de Kerk om de dialoog met andere religies te bevorderen. “De internationale interreligieuze gemeenschap is gebaseerd op het tot stand brengen van een rustige, betere samenleving voor alle religies.

Als je wilt weten wie de stem van interreligieuze vooruitgang is, dat zijn jullie: de Scientology Kerk! Je hebt een onvoorwaardelijke inzet voor interreligieuze eenheid laten zien”, ging dr. Gramatikov verder. “Door dat te doen, promoot je toekomstige vrede, toekomstige samenwerking en toekomstige voorspoed. Het spreekt bijna vanzelf dat je aan de voorhoede van de hedendaagse religieuze bewegingen staat.”

De laatste spreker, mw. Elodie Maumont, is een vasthoudende advocaat die zich heeft gespecialiseerd in het verdedigen van burgerlijke vrijheden en godsdienstvrijheid. “Vandaag is de belichaming van jullie volharding op klaarlichte dag.

Dit moment is jullie verdienste. Het werd gedreven door jullie doorzettingsvermogen en jullie passie. Als we maar een klein deel van het leven dat jullie brengen in wat je doet, in een flesje konden stoppen, zou deze wereld er anders, rooskleuriger en vrediger uitzien. We plaatsen de Kerk terug in het midden van het dorp.

Dus, ter ere van jullie Grondlegger en zijn visie, staat deze nieuwe Ideale Org als een weerspiegeling van die oneindige vrijheid voor heel Parijs en heel Frankrijk!”

Toen de ceremonie ten einde liep, sprak meneer Miscavige het publiek toe: “En daarmee bereiden we ons voor om Parijs, in zijn geheel, te verwelkomen. Zo zal jullie nieuwe nalatenschap beginnen, terwijl je de wereld uitnodigt om Scientology te ontdekken op een manier die ongekend is in de geschiedenis. Maar nu, vandaag, vieren we deze schitterende Ideale Org in de ‘Stad van Licht’.”

Waarop duizenden enthousiaste parochianen en nieuwsgierige gasten zich enthousiast naar het statige voorportaal van de Kerk begaven. En toen, terwijl het gigantische blauwe lint dat boven aan het glinsterende gebouw hing, naar beneden viel, het vuurwerk losbarstte en de serpentines door de lucht vlogen, werden de deuren wijd open gegooid en stroomde de menigte de drempel over voor een rondleiding door dit nieuwe spirituele huis, de prachtige Ideale Scientology Kerk en Celebrity Centre Grand Paris, die nu geopend is.

Niet alleen deze dag, en niet alleen voor deze gasten – maar voor heel Parijs, voor eeuwig. Vive la France! Vive Scientology!


De nieuwe Scientology Kerk en Celebrity Centre Grand Paris verschaft de stad een introductie tot Dianetics en Scientology en alle door de Kerk gesteunde humanitaire programma’s, te beginnen met het Publieke Informatiecentrum. Displays met meer dan 500 films die in 17 talen te zien zijn, laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard. Het Informatiecentrum biedt tevens een compleet overzicht van de bekende humanitaire programma’s die de Kerk mogelijk maakt, waaronder een wereldwijd initiatief op het gebied van de mensenrechten; verreikende drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatie­programma’s; een wereldwijd netwerk van centra voor leren en geletterdheid; en het Scientology Volunteer Minister Programma, wat nu ’s werelds grootste onafhankelijke hulpverleningsgroep bij rampen is. Het centrum is open voor bezoekers en ze kunnen zo vaak ze maar willen op hun gemak rondkijken.

Naast activiteiten voor de gemeenschap in naam van maatschappelijke samenwerking doet de Kapel van de Kerk ook dienst als ruimte voor Scientology bijeenkomsten, waaronder zondagsdiensten, trouwerijen en naamgevingsceremoniën. De nieuwe Kerk beschikt verder, naast meerdere seminarruimtes en leslokalen, tientallen kamers voor Scientology auditing (spirituele counseling).


Ideale Kerk Organisaties (Ideale Orgs) zijn de verwezenlijking van de visie van Grondlegger L. Ron Hubbard voor de toekomst van de religie. Ze bieden niet alleen ideale faciliteiten om Scientologists van dienst te kunnen zijn bij hun reis naar hogere staten van spiritueel bewustzijn en vrijheid, maar dienen ook als een plek van samenkomst voor de hele gemeenschap en als ruimte voor gezamenlijke activiteiten om burgers van elke denominatie te verheffen.

De Grootse Opening van de Ideale Scientology Kerk en Celebrity Centre Grand Paris is een belangrijk moment in een reeds prachtig 2024. Onder de Ideale Orgs die dit jaar werden geopend, was de Scientology Kerk van Chicago, geopend op zondag 3 maart in het hart van de stad in de historische Printer’s Row; de Scientology Kerk van Del Valle, geopend op vrijdag 1 maart in Mexico-Stad, die 12 verdiepingen boven de beroemde enclave van de stad uitstijgt; en de Scientology Kerk van Austin, geopend op zaterdag 24 februari, recht tegenover de Universiteit van Texas op de drukke, centrale verkeersader die bekendstaat als De Drag – elk van deze drie Ideale Orgs werd ingewijd in een historische periode van negen dagen.

Alles bij elkaar heeft de Kerk nieuwe Ideale Organisaties geopend in grote steden over de hele wereld, waaronder in: Londen, Birmingham en Dublin op de Britse Eilanden; in heel Europa in Brussel, Rome, Milaan, Padova, Madrid, Berlijn, Hamburg, Stuttgart, Kopenhagen, Malmö, Amsterdam, Bazel en Boedapest; in het Midden-Oosten in Tel Aviv; langs de Stille Oceaan in Tokio, Kaohsiung, Auckland, Sydney, Melbourne en Perth; in Zuid-Afrika in Johannesburg en Pretoria; meer in Canada in Quebec en Cambridge; en in de Latijns-Amerikaanse hoofdsteden Mexico-Stad en Bogotá.

De ongekende expansie van Scientology wordt verder vertegenwoordigd door de opening van nieuwe Ideale Kerk Organisaties in heel de Verenigde Staten, waaronder in: New York City, Harlem, Buffalo, Washington, DC, Atlanta, Tampa, Orlando, Miami, Nashville, Cincinnati, Columbus, Detroit, Twin Cities, Kansas City, Dallas, Denver, Salt Lake City, Phoenix, Las Vegas, Portland en Seattle. En in Californië: Sacramento, San Francisco, Los Gatos, San Jose, Silicon Valley, Ventura, San Fernando Valley, Pasadena, Los Angeles, Inglewood, Orange County en San Diego.

Ga voor een volledige lijst met Ideale Scientology Kerken naar Scientology.nl/IdealeKerken.


Om de boodschap van Scientology nog verder te dissemineren en om antwoorden te geven op de enorme interesse in de religie lanceerde de Kerk haar eigen satelliet-tv-kanaal, Scientology Network, op DIRECTV Kanaal 320, die ook livestreamt op nl.scientology.tv, op meerdere platforms, in 17 talen en in 24 tijdzones.