SILICON VALLEY, CALIFORNIË

WAAR SPIRITUALITEIT SAMENKOMT MET MENSELIJKE GENIALITEIT: NIEUWE SCIENTOLOGY KERK OPENT IN SILICON VALLEY

18 FEBRUARI 2018

’s Werelds hightech hoofdstad, befaamd vanwege de digitale revolutie, verwelkomt de evolutionaire, religieuze technologie van L. Ron Hubbard.

Er bestaan plaatsen die zo speciaal zijn, dat alleen al hun naam krachtige beelden en woorden oproept – Gettysburg, Stonehenge, het Parthenon, om er maar eens een paar te noemen. Plaatsen waar mythen, grote daden en geschiedenis werden gemaakt en geschreven.

Hier is nog een befaamde locatie: Silicon Valley, gelegen tussen de San Francisco Baai en het Santa Cruz-gebergte. Hier ontstond en bloeide het Digitale Tijdperk, waar zo’n beetje alles in de beschaving van de mens werd omgetoverd door computerchips en het internet, waar de taal van de toekomst werd geschreven in enen en nullen.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center, leidt de levendige inwijdingsceremonie op zondag 18 februari, in het hart van Silicon Valley.

En op een heldere, late winterdag, 18 februari 2018, werd nog een hoofdstuk toegevoegd aan de legende van Silicon Valley. Op een speciale plek waar de genialiteit van intellect werd vereerd, kwamen 2000 mensen bijeen om de andere bepalende dimensie van de mensheid te vieren: het spirituele wezen.

Het evenement was de opening van de Scientology kerk van Silicon Valley. De kerk is een modern, glanzend gebouw van twee verdiepingen, 5000 vierkante meter groot, een paar minuten van het centrum van de stad Mountain View in het hart van Silicon Valley. In de buurt ervan liggen de uitgestrekte campussen en kantoorcomplexen van Googleplex, Microsoft, Apple, Intel, Tesla, Netflix en eBay.

“Dit is inderdaad de plek waar de ‘Digitale Technologie’ omgevormd kan worden tot de ontwikkeling van een ‘Spirituele Technologie’ – en dat allemaal in de naam van de vindingrijkheid, menselijke genialiteit en persoonlijke vrijheid”, aldus David Miscavige, de kerkelijk leider van Scientology, bij het openen van de Silicon Valley kerk, de 65e van dergelijke kerken in de wereld. Die kerken belichamen de tweeledige aspiraties van de grondlegger van Scientology L. Ron Hubbard – de optimale locaties waar de leden van de religie voort kunnen gaan op het spirituele pad genaamd de Brug naar Totale Vrijheid en waar hele gemeenschappen de strijd aan kunnen binden tegen drugs, sociale conflicten en misstanden in de psychiatrie, waar ethiek en moraliteit kunnen worden bevorderd, mensenrechten kunnen worden gesteund en er actie kan worden ondernomen in geval van rampen.

De kerken zijn een knooppunt voor gemeenschappen – en, sterker nog, een plek waar de kruising van verstand, lichaam en geest een tastbare realiteit is. Zoals dhr. Miscavige uitlegde aan de menigte van scientologen en sympathisanten: met de officiële opening van de nieuwe Scientology kerk van Silicon Valley ontstaat een nieuwe koppeling: de kracht om het volledige potentieel van dit nieuwe millennium, de kracht van de geest, te ontketenen.

De opening van Silicon Valley had een unieke status. Een andere nieuwe Scientology kerk, deze in Salt Lake City, werd in hetzelfde weekend ook door dhr. Miscavige geopend. Het is voor het eerst dat Scientology twee nieuwe kerken op opeenvolgende dagen opent – een bewijs voor de toenemende snelheid van het openen van kerken en de voortdurende wereldwijde expansie van de religie.

Naast Silicon Valley zijn scientologen al jarenlang actief in de Bay Area in de omgeving van San Francisco, San Jose en Los Gatos. Door het werk van lokale parochianen en vrijwilligers leerden meer dan 10.000 inwoners, aan de hand van de door de Kerk gesponsorde Verenigd voor de Mensenrechten-campagne, hun mensenrechten kennen. Het Geen Drugs, Wel Leven-programma is heel effectief gebleken, waarbij meer dan 300.000 De Feiten over Drugs-boekjes werden verspreid, wat bijdroeg aan het feit dat – voor het eerst in meer dan 10 jaar – het aantal drugsgerelateerde misdrijven in hoge risicozones daalde. En onlangs brachten plaatselijke Scientology pastoraal werkers verlichting aan reddingsteams in de nasleep van de branden van 2017 in Sonoma County.

Veel van de befaamde civiele leiders van Silicon Valley waren aanwezig bij de officiële opening: dhr. James Sweeney, een advocaat die actief is in de Black American Political Association van Californië; Lt. Glenn Walsh van de California Narcotics Officers’ Association en het California High Intensity Drug Trafficking Areas Program; mevr. Anu Peshawaria, adviseuse voor de stad Fremont; en Eerwaarde Alice Baber-Banks van het Christian Fellowship Ministry en adviseuse voor Children Medical Services in Californië.

Dhr. Sweeney prees de Kerk en haar steun aan het Comité voor de Rechten van de Mens (Citizens Commission on Human Rights – CCHR), dat strijdt tegen het overmatig drogeren van pleegkinderen in Californië. “De Scientology Kerk heeft een onophoudelijke toewijding aan de mensheid”, zei hij. “Het is wat ik graag de ‘vasthoudendheid van een terriër’ ten behoeve van de goeien zou willen noemen. En ik heb het voorrecht gehad om dat van dichtbij gade te slaan. In feite nam ik deel aan het gevecht. We hebben gevochten en we hebben een permanente verandering erdoor kregen om het drogeren van onze kinderen te beteugelen en hebben het opgenomen gekregen in de wetten van ons land.”

Lt. Walsh sprak over de lange geschiedenis met het door de Kerk gesponsorde Geen Drugs, Wel Leven-programma: “Ik heb gezien hoe drugs iemand de vernieling in helpen. Drugs zijn niet geïnteresseerd in je religie, hoe zuinig je bent, wat je geslacht is of hoeveel vrienden je op Facebook hebt”, zei hij. “Nou, het stopt hier, het stopt nu, en het stopt met Geen Drugs, Wel Leven en de Scientology Kerk. Jullie hebben een beweging gecreëerd die de stroom van drugsgebruik kan indammen.”

Mevr. Peshawaria vertelde het publiek: “Ik geloof dat de Scientology Kerk het genezingsproces van elke burger in Silicon Valley kan verbeteren. Het geeft me veel hoop te zien dat jullie programma nu de weg vrijmaakt voor een beter leven hier.” Ze voegde eraan toe: “Vandaag vieren we een heel nieuw model van mogelijkheden. Want per slot van rekening is dit de 21e-eeuwse religie – de Scientology Kerk!”

En dominee Baber-Banks verhaalde over haar samenwerking met scientologen bij het verenigen van gemeenschappen door middel van interreligieuze samenwerking. “Toen ik meer dan tien jaar geleden lid werd van het Interreligieuze Bureau, hoorde ik over de Scientology Kerk”, zei ze. “Het was zeer opwindend om 10 religieuze leiders om de tafel te zien zitten, die er anders uitzien, zich anders gedragen en anders denken. Maar toen wij met elkaar en voor elkaar hadden gebeden, waren we één... Als je kijkt naar de manier waarop we elkaar behandelen, is het alsof we verenigd zijn. Ja, dat is het Amerika dat we allemaal willen, dat recht voor onze ogen tot leven komt in de Scientology Kerk.

“In de naam van eeuwige broederschap en zusterschap”, voegde ze eraan toe, “laten we opstaan en deze geweldige dag en glorieuze, officiële opening vieren. En laten we samenwerken om een betere natie en een betere wereld te maken!”


Bezoekers arriveren bij de nieuwe Scientology kerk van Silicon Valley door een ruime binnenplaats over te steken die geflankeerd wordt door palmbomen. Ze gaan een Informatiecentrum binnen dat ze een introductie biedt tot Dianetics en Scientology. De displays die meer dan 500 films in 17 talen bevatten, laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Dat zijn onder meer een wereldwijd programma voor mensenrechtenvoorlichting; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werkers-programma, dat ’s werelds grootste onafhankelijke hulporganisatie is geworden.

De kapel van de nieuwe kerk biedt ruimte aan elk soort bijeenkomst in Scientology, waaronder zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën, alsook gemeenschapsevenementen, zoals banketten, seminars en workshops, waar leden van alle denominaties welkom zijn.

Het stijlvolle Bayshore Café – met zowel binnen als buiten zitplaatsen – is een ontmoetingsplek voor degenen die evenementen bijwonen, alsmede voor parochianen tijdens pauzes in hun Scientology diensten.

De nieuwe kerk kan alle introductiediensten leveren. Bezoekers wonen regelmatig Dianetics en Scientology seminars bij in de middag, de avond en het weekend, die een overzicht geven van de grondbeginselen en de toepassing ervan voor het leven, alsmede een reeks van Scientology Cursussen ter Verbetering om elk aspect van iemands leven te verbeteren.

De Silicon Valley kerk heeft verder tientallen speciaal ingerichte kamers die de ideale omgeving vormen voor Scientology auditing (spirituele counseling). Er zijn ook veel cursuszalen die zijn toegewijd aan het trainen van auditors (spirituele begeleiders), voor scientologen die de technologie van auditing bestuderen om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken.


De opening van de nieuwe Scientology kerk Silicon Valley vindt plaats in een periode van snelle groei van de religie, met 65 nieuwe Scientology kerken, van Los Angeles tot Tampa, van Londen tot Milaan, van Tel Aviv tot Tokio en van Kaohsiung tot Bogotá, waaronder alleen al 19 in de Verenigde Staten West.

Alleen al in het afgelopen jaar hebben er openingen van nieuwe Scientology kerken plaatsgevonden in: Auckland, Nieuw-Zeeland; de San Fernando Valley, Californië; Miami, Florida; Kopenhagen, Denemarken; Dublin, Ierland; Birmingham, Verenigd Koninkrijk; Amsterdam, Nederland; Johannesburg-Noord, Zuid-Afrika; en Salt Lake City, Utah.

Er staan in 2018 nog meer openingen van kerken in grote steden op de agenda: in Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Australië.