SALT LAKE CITY, UTAH, VS

VOLLEDIG IN DE GEEST VAN DE PIONIERS VAN VROEGER, VERWELKOMT SALT LAKE CITY DE EERSTE IDEALE SCIENTOLOGY KERK VAN UTAH

17 FEBRUARI 2018

In het hart van de Rocky Mountains, aan de prachtige South Temple Street, opent de Scientology kerk van Salt Lake City haar deuren voor iedereen.

In een stad die alle Amerikanen alleen al door de naam associëren met geloof en toewijding, heeft de Scientology kerk Salt Lake City vandaag, 17 februari, een nieuwste aanwinst toegevoegd aan een steeds groter wordende congregatie van kerken over de hele wereld.

Op een mooie zaterdag onder een heldere zon – iets wat in hartje winter ongewoon is in deze pittoreske bergstad – werd de Kerk welkom geheten door maatschappelijke en religieuze leiders die, samen met parochianen uit de omgeving, officieel haar nieuwe onderkomen in Utah openden op 1,5 km afstand van het hart van Salt Lake.

Hoewel in februari de temperatuur in Salt Lake doorgaans onder het vriespunt blijft, was de verwelkoming tijdens deze officiële opening hartverwarmend en typerend voor de afstammelingen van de pioniers van de stad, voor wie het geloof in respect voor individuele vrijheden nog steeds voelbaar is in de gemeenschap.

In het gezelschap van de parochianen die het voortouw namen om deze nieuwe Ideale Scientology Kerk in Utah in 2018 te verwezenlijken, zegent dhr. Miscavige de Scientology kerk Salt Lake City officieel in.

Terwijl de Scientology kerk Salt Lake City onder de majestueuze Wasatch Range haar plaats innam aan deze befaamde straat, werd de menigte verwelkomd door David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie.

“Voordat het lint valt en elke omliggende berg zo’n tweehonderd meter hoger wordt”, zei hij, “kijken we even naar wat L. Ron Hubbard je in ogenschouw zou willen laten nemen, voordat je je in deze vallei waagt. Niet ‘veel succes’, niet ‘goede reis’, maar slechts eenvoudigweg: ‘Verander niemands religie, verander niemands politieke overtuiging. Leer de Mens in plaats daarvan te gebruiken wat hij heeft en wat hij weet om, binnen welk politiek systeem dan ook, de eerste werkelijke beschaving op aarde te creëren.’ Want daaruit volgt vrijheid van onwetendheid en vervolgens misschien wel een Koninkrijk der Hemelen op Aarde.”

Meer dan duizend scientologen en hun gasten kwamen bijeen aan de voet van de schitterende bergtoppen van de stad om de eerste Ideale Scientology Kerk in deze staat in te wijden. Het openingsnummer – “We Will Rock You” – vormde de achtergrond, terwijl hoog­waardig­heids­bekleders van de stad en de staat het humanitaire karakter omarmden waarmee de ceremonie was doordrongen.

Salt Lake staat bekend om haar vriendelijkheid en gemeenschapszin en heeft al de voordelen ondervonden van de voortvarende sociale programma’s van de Kerk die werden uitgevoerd door plaatselijke scientologen en vrijwilligers. Daarvan waren de resultaten vaak indrukwekkend: wetgeving om de rechten van het gezin te beschermen tegen het gedwongen drogeren van kinderen; een ontgiftings­programma dat is gebaseerd op de baanbrekende technologie van L. Ron Hubbard en dat mede heeft bijgedragen aan het redden van het leven van 100 politieagenten uit Utah die waren blootgesteld aan giftige stoffen uit methamfetamine; en ook een corps Scientology pastoraal werkers uit Salt Lake dat, alleen al in het afgelopen jaar, 30.000 uur aan rampen­bestrijding heeft bijgedragen.

Het gracieuze nieuwe gebouw van de kerk in het hart van de stad beslaat een oppervlakte van 4300 vierkante meter en staat daar als een belofte van de Scientology gemeenschap van Salt Lake om maatschappelijke verbetering in Utah tot stand te brengen. Als blijk daarvan waren hoogwaardigheidsbekleders uit heel de staat daarheen gekomen om die belofte uit te dragen en te erkennen. Prominenten onder hen waren: Margaret Dayton, Senator van de staat Utah; gepensioneerd lid van de Utah Major Crime Unit, sergeant Brandon Burgon; Directeur van Operation Underground Railroad, Taryn Dipo; en de Utah State Voluntary Agency Liaison, Ken Kraudy.

Senator Dayton prees plaatselijke parochianen die haar hadden gesteund in het Capitool in de strijd voor de rechten van het gezin en de vrijheid van religie. “Samen hebben we wetgeving tot stand gebracht die ervoor zorgt dat gezinnen niet uit elkaar worden gerukt, alleen maar omdat ouders hun kinderen geen gevaarlijke psychotrope middelen willen geven”, zei ze. “En toen dat wetsvoorstel werd aangenomen, hadden we met elkaar het belangrijkste recht voor gezinnen in Utah veiliggesteld: Het recht om een gezin te zijn.”

Brandon Burgon, gepensioneerd sergeant van de Utah Major Crime Unit, bracht weer in herinnering hoe zijn leven veranderde dankzij het werk van scientologen uit Salt Lake. “Wanneer ik scientologen zie en het werk dat jullie verrichten”, zei hij, “zie ik een badge waarop staat: ‘Wij zijn hier om te helpen’. Jullie hebben gezorgd voor de agenten die dreigden om te komen door het gif van die laboratoria voor crystal meth. Jullie zijn naar ons toe gekomen toen niemand anders wist wat er gedaan moest worden, en jullie zeiden: ‘We gaan jullie helpen’. En om die reden kunnen jullie erop rekenen dat we L. Ron Hubbard en de Scientology Kerk nooit zullen vergeten.”

Mevr. Taryn Dipo van Operation Underground Railroad, die slachtoffers van mensenhandel over de hele wereld helpt redden, benadrukte de toewijding van de leden van de Kerk voor de fundamentele rechten van de mensheid. “We hebben voor het eerst leden van jullie Kerk ontmoet bij het getuigen op Capitol Hill”, zei ze. “We zijn toen onmiddellijk gaan samenwerken om mensen te informeren ten behoeve van het bevrijden van mannen, vrouwen en kinderen van de hedendaagse slavernij. Maar alsof dat nog niet voldoende toewijding was, stelden jullie zelfs je eigen leven in de waag­schaal door onze bevrijdingsoperaties te ondersteunen om hedendaagse slavenhandelaren te ontmaskeren. Ja, jullie informeren mensen, jullie leveren waardevolle steun en jullie bevrijden zeer zeker in de naam van vrijheid.”

Ken Kraudy sprak zijn bewondering uit voor de Scientology pastoraal werkers. “Jullie zijn bereid om je overal in te zetten, om alles onder ogen te zien… In feite waren jullie, in dit seizoen met meer natuur­rampen dan ooit tevoren, overal. Dus jullie scientologen kunnen trots zijn, want jullie maken een enorm verschil”, zei hij. “En dan heb ik het zowel over wat jullie al hebben gedaan als wat jullie blijven doen. Ik zou willen zeggen dat wij ‘uit hetzelfde hout zijn gesneden’, als jullie. En dat beschouwen wij als een geweldig compliment voor onszelf. Want jullie worden niet alleen geaccepteerd, maar geëerd vanwege jullie noodhulp in Utah en over de hele wereld.”


Wanneer bezoekers de nieuwe kerk in Salt Lake City binnenlopen, krijgen ze een introductie tot Dianetics en Scientology die begint bij het Informatiecentrum. Displays met meer dan 500 films in 17 talen laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Die bestaan onder meer uit een wereldwijde campagne voor mensenrechten­onderwijs; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatie­programma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werkers-programma dat ’s werelds grootste onafhankelijke organisatie voor noodhulp is geworden.

De kapel in Salt Lake City biedt ruimte voor Scientology bijeenkomsten, waaronder zondags­diensten, huwelijks- en naamgevings­ceremoniën, alsook gemeenschaps­evenementen zoals banketten, seminars en workshops waar leden van alle gezindten welkom zijn.

Het Peaks Café biedt een ontmoetingsplaats voor degenen die evenementen bijwonen maar ook voor parochianen tijdens de pauzes van hun Scientology diensten.

In de nieuwe kerk kunnen alle Introductiediensten worden geleverd. Deze omvatten onder meer Dianetics en Scientology seminars in de middag, avond en het weekend, waarin een overzicht wordt gegeven van grondbeginselen en de toepassing ervan om te leven, alsmede een reeks Scientology Cursussen ter Verbetering van het Leven om elk aspect van iemands leven te helpen verbeteren.

Verder bevat de kerk in Salt Lake City tientallen kamers die speciaal zijn ingericht voor Scientology auditing (spirituele counseling). Er zijn ook verschillende cursuszalen bestemd voor het trainen van auditors (spirituele begeleiders): scientologen die de technologie van auditing bestuderen, om anderen te helpen spirituele vrijheid te bereiken.


De opening van de nieuwe Ideale Scientology Kerk in Salt Lake City komt in een periode van enorme groei van de religie met 60 nieuwe Scientology Kerken, van Los Angeles tot Tampa, van Londen tot Milaan, van Tel Aviv tot Tokio en van Kaohsiung tot Bogotá, waaronder alleen al 18 kerken in het Westen van de Verenigde Staten. “Ideaal” is de standaard die is neergezet door L. Ron Hubbard, zodat elke kerk de religieuze beginselen en praktijken perfect tot uitdrukking brengt, met inbegrip van haar vele hulp- en humanitaire programma’s.

In het afgelopen jaar zijn er nieuwe Ideale Scientology Kerken geopend in Auckland, Nieuw-Zeeland; de San Fernando Valley, Californië; Miami, Florida; Kopenhagen, Denemarken; Dublin, Ierland; Birmingham, Verenigd Koninkrijk; Amsterdam, Nederland; en Johannesburg-Noord, Zuid-Afrika.

Er staan in 2018 nog meer openingen op de agenda in steden in Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Australië.