BAZEL, ZWITSERLAND

HET LINT VALT BIJ EEN NIEUWE IDEALE ORG MET EEN KENMERKEND ZWITSERS KARAKTER

25 APRIL 2015

Zwitserland is een land dat al heel lang bekendstaat om de uitstekende horloges, zakmessen en culinaire delicatessen waar de rest van de wereld Zwitserland om benijdt.

En in overeenstemming met die compromisloze nadruk op kwaliteit, opende de eerste Scientology ideale organisatie (org) in de geschiedenis van dat Europese land op zaterdag haar deuren voor een dankbaar publiek in een historisch en met hoogwaardigheidsbekleders volgepakte ceremonie in de pittoreske Zwitserse stad Bazel.

“We staan op een keerpunt in de Europese geschiedenis, waar lang naar is uitgekeken. Een moment waarop een lint valt bij een nieuwe ideale org waarmee een nieuw tijdperk van tolerantie, broederschap, mededogen en spirituele kracht aanbreekt. Een adembenemend moment dat nooit zal worden vergeten zolang er zonnen schijnen en planeten draaien.” –Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad van het Religious Technology Center.

De nieuwste ideale org van Scientology bevindt zich aan de Rijn op het drielandenpunt waar Frankrijk en Duitsland aan Zwitserland grenzen. Voor de viering van de officiële opening op 25 april, werden scientologen uit alle kantons in het gehele land vergezeld door scientologen uit Frankrijk, Duitsland en Italië.

Om het belang van het moment juist te beschrijven, haalde Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad van het Religious Technology Center, de betekenis aan van de opening van Bazel tijdens het toespreken van het publiek, door te stellen dat het nieuwe gebouw een “geheel nieuwe definitie” geeft aan de uitdrukking “Swiss-made”.

Dhr. Miscavige vervolgde, “We staan op een keerpunt in de Europese geschiedenis, waar lang naar is uitgekeken. Een moment waarop een lint valt bij een nieuwe ideale org waarmee een nieuw tijdperk van tolerantie, broederschap, mededogen en spirituele kracht aanbreekt. Een adembenemend moment dat nooit zal worden vergeten zolang er zonnen schijnen en planeten draaien.”

Basels nieuwe ideale org staat in de Burgfelderstrasse, maar een paar straten verwijderd van de Zwitsers-Franse grens in de wijk Groot Bazel-West. Het ruim 4500 vierkante meter grote gebouw is modern Zwitsers qua stijl. Slechts een paar minuten verwijderd van het centrum van de stad, voorziet het in Scientology diensten en doet het dienst als een gemeenschappelijk ontmoetingsplek op het drielandenpunt.

De opening maakte deel uit van het momentum dat wordt gegenereerd door de explosieve internationale groei van de religie, met de enorme toename van ideale kerken op elk continent die tot een enorme expansie leidden het afgelopen decenium.

Bekende personen uit alle lagen van het Zwitsers culturele leven sloten zich aan bij de Scientology parochianen en functionarissen van de kerk. Onder hen Robert Mesey van de Federale Justitie van Zwitserland; Dr. Johann Bauer, vertegenwoordiger van de faculteit geneeskunde van de Ludwig Maximillian Universiteit; Ayhan Seker, Vice-President van het Moslimcomité van Bazel; en ten slotte Marco Pulver, directeur van een vooraanstaand Zwitsers contructiebedrijf.

Dhr. Mesey vatte misschien de sfeer van de gelegenheid het beste samen toen hij zei, “Jullie grondlegger, L. Ron Hubbard, zei ooit, ‘Op de dag waarop wij elkaar volledig kunnen vertrouwen, zal er vrede heersen op aarde’. Vandaag is voor de inwoners van Bazel, de Burgfelderstrasse ‘De Weg naar een Gelukkig Leven’ geworden, zoals staat in het door jullie grondlegger geschreven fantastische boekje.”

Dhr. Seker plaatste deze nieuwe ideale org in de context van de gevarieerde gemeenschap van de stad en zei: “Basel is een multiculturele stad. Onze vele religieuze gemeenschappen brengen hun geloofsovertuiging vrij in de praktijk en werken goed samen. Dat is waarom ik het prettig vind om hier te wonen, in dit centrum van tolerantie. In feite koesteren jullie het feit dat religieuze tolerantie heilig is en stimuleren het door een voorbeeld te stellen. En door dat te doen helpen jullie de vlam van religieus respect in onze stad brandend te houden.”

De verstrekkende humanitaire verantwoordelijkheid gemarkeerd door de opening van de ideale org ontging Dr. Bauer niet. Hij benadrukte: “Deze ideale org is een bolwerk voor al jullie sociale programma’s. Ja, met de opening van deze ideale org dragen jullie een verantwoordelijkheid om het op de heuvels van Bazel tot een bastion van het goede te maken. En ik heb er al het vertrouwen in dat jullie dat ook zullen doen.”

“Ik bewonder jullie programma’s”, voegde dhr. Pulver aan zijn toespraak toe, “of dat nu schoonmaakacties op straat zijn in de naam van De Weg naar een Gelukkig Leven of voorlichtingscampagnes om de jeugd van Bazel te wapenen tegen de sluipende effecten van drugs. Zeker, hier staat een thuis voor betrokkenheid bij de samenleving waar we allemaal samen mogen werken om op die manier samen Bazel verder te verheffen.”

___________________

De nieuwe ideale org van Bazel voorziet voor alle bezoekers in een introductie tot Dianetics en Scientology, te beginnen met het publieke informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, presenteren de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie, alsook het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum biedt tevens een gedetailleerd overzicht van de vele door de kerk gesponsorde humanitaire programma’s. Daaronder een wereldwijd initiatief op het gebied van de mensenrechten; een eveneens verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werker programma, dat nu staat voor ’s werelds grootste onafhankelijke hulpverleningsteam bij rampen.

Het centrum is van ’s ochtends tot ’s avonds geopend voor bezoekers die op hun gemak kunnen rondkijken en zo vaak als ze maar willen terug kunnen komen.

De kapel van Basels ideale org biedt ruimte aan elk soort Scientology bijeenkomst, zoals zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën – en ook gemeenschapsevenementen waar leden van alle gezindten welkom zijn. De kerk beschikt verder over verschillende seminarruimten en leslokalen, alsook een gehele verdieping die is ingericht voor auditing (geestelijke ondersteuning).