DUBLIN, IERLAND

SCIENTOLOGY CENTRUM VOOR INTERACTIE EN SAMENWERKING OPENT IN HET ZUIDEN VAN DUBLIN

14 OKTOBER 2017

Een nieuwe Scientology Kerk en Gemeenschapscentrum op een landgoed van meerdere hectare opent haar deuren voor de bewonders van Dublin.

Ierland is sinds mensenheugenis een land van vergezichten, dat een oude schoonheid oproept en oneindige verhalen, die keer op keer worden verteld en waarvan wordt gezegd dat ze de aarde om haar as laten draaien. Die traditie snijdt door de wereld van vandaag met een schoonheid, passie en trots, waardoor het Eiland van Smaragd voor altijd een plek is die naar je lonkt.

Zo kwam het, dat op een mooie oktobermiddag, 12 maanden na de inauguratie van een Nationaal Kantoor in Dublin op het iconische Merrion Square, het lint wordt doorknipt van een nieuwe Scientology Kerk en Gemeenschapscentrum. Het pand is volledig opgezet zodat Scientology gesponsorde programma’s erin kunnen worden aangeboden en het verschaft van een middelpunt voor plaatselijke activiteiten en evenementen voor de versterking van de gemeenschappen in heel Dublin en Ierland.

De aanwezigheid van dhr. Miscavige in de Ierse hoofdstad toont de betekenis van die dag, terwijl hij de nieuwe Scientology Kerk en het Gemeenschapscentrum van Dublin wijdt.

“Vandaag maken we een plechtige belofte waar, om een land te eren dat onze Grondlegger L. Ron Hubbard liefhad, en een volk dat hij omschreef als heerlijk warm, zelfs als het weer dat zo af en toe niet was”, vertelde de heer David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, aan de menigte. “En als dat niet alles zegt, laat me dan jullie eigen meneer Yeats citeren: ‘De Mens leeft en sterft vele keren tussen zijn twee eeuwigheden (...) Het oude Ierland wist dat allemaal.’”

De giften van die kennis, merkte de heer Miscavige op, werden de wereld geschonken met een hoffelijkheid die weerspiegeld wordt in de geest van samenwerking en vrijwilligerswerk, waar het nieuwe centrum voor staat.

“Dus eeuwig Ierland, buitengewoon Ierland, je hebt literatuur 500 jaar lang levend gehouden. Je hebt Amerika opgebouwd en het mogelijk zelfs ontdekt. Je onderwees de Mensheid in gelijkheid en hoe te leven met waardigheid in de afwezigheid daarvan. En jullie hebben ons geleerd dat er geen product zo waardevol is als schoonheid, en jullie staan daar voor. Daarom zijn we trots dat we jullie kunnen steunen met de opening van deze nieuwe Scientology Kerk en het Gemeenschapscentrum van Dublin.”

Sterker nog, de stad heeft een speciale plek in de geschiedenis van Scientology, want in 1956, woonde de Grondlegger van Scientology L. Ron Hubbard, in Dublin en werkte hij in Merrion Square. Daar ontwikkelde hij de Persoonlijke Efficiëntie Cursus, een programma dat iedereen in staat stelde om meer effectief te zijn in het leven.

De opening van het Kantoor Nationale Aangelegenheden op Merrion Square, op 15 oktober 2016, blies nieuw leven in die traditie. Vanuit dit kantoor worden nu Scientology gesponsorde programma’s in heel Ierland aangeboden. De afgelopen 12 maanden hebben stafleden van het Nationale Kantoor honderdduizenden scholieren, docenten en gewone burgers bereikt met maatschappelijke initiatieven, van drugspreventie, geletterdheid, mensenrechten bewustzijn en jongerenactiviteiten. Stafleden van het Kantoor hebben als gastheer/gastvrouw opgetreden voor een groot aantal interreligieuze lessen van de universiteit, voor prijzengala’s om anti-drugskampioenen in het zonnetje te zetten en om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te promoten.

In diezelfde geest is de nieuwe Scientology Kerk en het Gemeenschapscentrum, dat op 6,8 hectare staat in het hart van Zuid-Dublin, speciaal opgezet om als een thuis te dienen voor de gehele gemeenschap en als een ontmoetingsplaats van gezamenlijke inspanningen. In het pand is een state-of-the-art auditorium met 1050 zitplaatsen, dat volledig is ingericht voor elk soort plaatselijke evenement: van liefdadigheidsevenementen, concerten, literaire avonden en buurtbijeenkomsten, tot educatieve seminars, conferenties en maatschappelijke functies. Het sportveld van het centrum is net zo goed uitgerust en er kan Gaelic football, hurling, rugby en voetbal worden gespeeld. De faciliteiten, inclusief vergaderruimtes en een café met volledige service, kunnen door burger- en liefdadigheidsorganisaties worden gebruikt, waaronder plaatselijke clubs, scholen en jongerenorganisaties.

Om de mogelijkheden te benadrukken, die door de transformatie van een verlaten plek naar een vernieuwd centrum voor de gemeenschap wordt gerealiseerd, vereerden plaatselijke- en stadsambtenaren het genootschap en de sfeer van de gelegenheid met hun aanwezigheid. Dat waren onder andere: mw. Nicola Keating, Tallaght Drug Taskforce Coördinator; mw. Amina Mustafa Keogh, Sport Tegen Racisme programmaleider; en dhr. Philip Cummings, bekroond dichter en vertaler.

Mevrouw Keating, die al 20 jaar ervaring heeft op het gebied van het aanpakken van de problemen van verslaving en drugsgebruik, ziet de door de Kerk gesponsorde Feiten over Drugs campagne als een absolute noodzaak: “Ierland is een prachtig land”, zei ze. “Maar helaas hebben we te lijden onder een drugsepidemie. Vierenvijftig procent van onze bevolking gebruikt drugs en degenen die verslaafd zijn dwalen door de straten en leven in de goten van Dublin als vergeten zielen. Maar jullie Drugsvrije Wereld programma is recht voor z’n raap en spreekt iedereen aan. En ik heb al gezien dat het gebruikt wordt, zowel hier in Dublin en helemaal tot Cork. Jullie hebben je handen uitgestoken naar verslaafden, daklozen, risicojongeren, jongeren, immigrantenfamilies en Ierse mensen van alle soorten afkomst. In feite hoeft er niets meer gezegd te worden. Jullie hebben nu al meer dan 500.000 mensen in Ierland de Feiten over Drugs gegeven.”

Daarna beschreef mevrouw Keogh een nationale mensenrechtenbeweging die in de afgelopen 12 maanden onder het vaandel van Verenigd voor de Mensenrechten: “Elke jongen en elk meisje in ons ‘Wij doen mee’ onderwijsprogramma, krijgt zijn eigen mensenrechtenboekje, in combinatie met onze antipesten workshops. In feite gebruiken 48 van onze vrijwilligers het programma, van Cork naar Limerick en van Galway naar Dublin. Met onderwijspakketten onder hun arm, geven ze seminars en lezingen. Ze laten zaadjes van mensenrechten achter, waar ze ook gaan. Met de bijna 3000 scholieren die het programma hebben afgerond, bouwen we een steeds maar groter groeiend mensenrechtenleger.”

Philip Cummings, Iers schrijver, dichter en taalkundige, sprak over de vastbeslotenheid van de Kerk om L. Ron Hubbards filosofieën en inzichten naar Ierland te brengen – vertaald in haar eigen taal – en hoe dat al meer respect voor de nationale cultuur en geschiedenis heeft getoond: “Voor wat betreft de Ierse taal zelf, door jullie toewijding aan dit project en de gelegenheid die jullie een compleet team van vertalers hebben geboden om aan dit materiaal te werken, dat echt gelezen zal worden, doen jullie zo veel. Op een dergelijke praktische manier bevorderen jullie het Iers en moedigen jullie het gebruik ervan aan.

“Pádraig Pearse, een van onze belangrijkste politieke leiders, maakte deze zin: Tír gan teanga, tír gan anam. ‘Een land zonder een taal, is een land zonder een ziel.’ Misschien ben je je er niet van bewust, en was het niet jullie enige intentie, maar wat jullie vandaag hebben bereikt helpt daadwerkelijk en in de praktijk om de ziel van Ierland in leven te houden.”


De nieuwe Kerk en het Gemeenschapscentrum staat open voor alle bezoekers. Het geeft een introductie tot Dianetics en Scientology, te beginnen in het Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum bevat ook exposities over de vele door Scientology gesponsorde humanitaire initiatieven en maatschappelijke programma’s, inclusief: een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; een internationaal drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een verreikend mensenrechteninitiatief; en het Scientology Pastoraal Werkers programma.

Naast de kerkdiensten, trouwerijen en andere religieuze ceremoniën, kan de Kapel ook gebruikt worden door liefdadigheidsinstellingen en groepen in de gemeenschap voor een breed scala aan bijeenkomsten, zoals conferenties en workshops. De faciliteit beschikt verder over verschillende seminarruimtes en leslokalen, en een hele verdieping die is ingericht voor Scientology auditing (spirituele counseling).


De opening van de nieuwe Kerk en het Gemeenschapscentrum komt gedurende een periode van snelle groei van de religie met 60 nieuwe Scientology Kerken van Los Angeles naar Tampa, Londen naar Milaan, Johannesburg naar Tokio en Tel Aviv tot Kaohsiung. In de afgelopen 10 jaar hebben die openingen geleid tot een wereldwijde expansie van de religie die groter is dan die van alle 50 voorgaande jaren bij elkaar.

In 2017 hebben er openingen van nieuwe Scientology Kerken plaatsgevonden in Auckland, Nieuw-Zeeland; de San Fernando Valley, Californië; Miami, Florida en Kopenhagen, Denemarken.

In het komende jaar staan meer openingen van Kerken gepland voor culturele epicentra in Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Afrika.