SAN FERNANDO VALLEY, CALIFORNIË

GROOTSTE SCIENTOLOGY KERK VAN NOORD-AMERIKA IN SAN FERNANDO VALLEY IS GEOPEND

19 MAART 2017

Imponerende nieuwe Scientology Kerk opent en lanceert groots seizoen van groei voor de religie.

Ga richting het noorden vanuit Hollywood, kruis Mulholland Drive, en aanschouw een vallei die, zover als het oog reikt, bezaaid is met zwembaden en citroenbomen. De San Fernando Valley, 675 vierkante kilometer groot, is het thuis van 1,8 miljoen inwoners, van ’s werelds meest prominente filmstudio’s en het diende als achtergrond van films die in Amerikaanse bioscopen verschenen van Casablanca tot ET. Het is een paradox die kenmerkend is voor de hedendaagse samenleving: naast de deur, maar toch op de een of andere manier aan de andere kant van de wereld.

Maar te midden van dat alles, brandt een nieuw licht in de regio met 44 steden en dorpen – van Burbank en Glendale tot Hidden Hills en Calabasas naar San Fernando en Universal City – de nieuwe Scientology Kerk Valley dient alle hoeken van het bassin.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center, leidde de levendige inhuldigingsceremonie op zondag 19 maart. Het publiek stond op voor daverende ovaties tijdens zijn openingstoespraak.

“Vandaag wijden we een Scientology Kerk voor deze Vallei van Dromen in”, zei David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie. Zo divers als de San Fernando Valley is, onze hulp is dat ook. En dus verwelkomen we al diegenen uit al haar culturen, etnische groeperingen en sociale rangen. In dat opzicht reflecteert deze Kerk het Credo van Scientology: ‘Dat alle mensen, van welk ras, welke huidskleur of welk geloof dan ook, met gelijke rechten werden geschapen. (...) En dat de zielen van mensen ook de rechten hebben van mensen.’”

De Kerk van Valley is een zeer ruime toevoeging aan het expanderende universum van Ideale Kerken in Scientology. Er zijn er nu 19 in het westen van de Verenigde Staten en 57 over de hele wereld. “Ideaal” is de standaard, neergezet door de Grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard, zodat elke kerk een perfecte uitdrukking van de godsdienstige beginselen en praktijken zou zijn.

En zo gebeurde het, dat op zondag 19 maart om 13:00, 5000 scientologen bijeen kwamen om getuige te zijn hoe de grootste Ideale Scientology Kerk in Noord-Amerika tot leven komt. Het was een ceremonie die gepast is voor de omvang, reikwijdte en het belang van het nieuwe thuis van Valley. Het bestond uit een bonte verzameling van klassieke filmmuziek die deed denken aan de gouden dagen van de film, tot de “V voor Valley”-hymne die speciaal voor deze gelegenheid was geschreven en gearrangeerd. De duizenden aanwezigen sprongen op hun voeten en applaudisseerden voor elke gepassioneerde hoogwaardigheidsbekleder die de grotere maatschappelijke impact van de Kerk prijsde.

Voor de congregatie van Valley, strekt die impact zich uit van het helpen van een kind van een seizoenarbeider, om de kloof in haar scholing met Studietechnologie te overbruggen, tot het helpen van tienduizenden plaatselijke jongeren door hen een gelofte te laten doen om drugsvrij te blijven. Op die manier geeft deze grootse opening de humanitaire outreachactiviteiten van Valley een permanent platform.

De nieuwe Kerk staat vlakbij het drukke kruispunt in noord Hollywood waar de Burbank en Lankershim Boulevards de Tujunga Avenue kruisen en waar zo’n 60.000 auto’s per dag voorbijrijden. De faciliteit strekt zich uit over 8800 vierkante meter op 1,6 hectare. En is slechts een paar straten verwijderd van het NoHo Arts District en is klaar om de changemakers van de gemeenschap uit de hele regio erbij te betrekken.

Die toewijding werd aan het licht gebracht door de aanwezige vertegenwoordigers van de San Fernando Valley, die de Kerk verwelkomden: adjunct-commissaris Robert Green van de politie van Los Angeles, Bureau van Valley; adjunct-commandant, Trevor Richmond van de Los Angeles brandweer, Bureau van Valley; mw. Nellie Barrientos, Onderwijsdirectrice Los Angeles, en bisschop Franklin Harris, directielid Kerkraad van Los Angeles County.

Adjunt-commissaris Green begon door te wijzen op de noodzaak van lezingen over drugsonderwijs, huiselijk geweld en bewustzijn van gangs en hoe scientologen van Valley van cruciaal belang zijn geweest bij het creëren van dergelijke initiatieven met raden van geestelijken en met politiebureaus in het hele bassin.

“Samen hebben we risicojongeren en volwassenen bereikt met belangrijke interventie en onderwijs, voordat ze slachtoffer of verdachten worden. En nu hebben we de koers veranderd van meer dan 25.000 levens in de Valley.”

Hij benadrukte verder het voorbeeld van de Kerk bij het verenigen van een interreligieuze kruistocht in de regio. “Laten we eerlijk zijn, of je nu joods, katholiek, christelijk of scientoloog bent, we zijn hier allemaal om een betere gemeenschap te maken en ieders leven te verbeteren. Maar het is een feit dat de Scientology Kerk een leidende rol heeft ingenomen onder onze kerken. Jullie dienen in grote mate als spil in het verenigen van de religieuze beweging die alternatieve oplossingen aanbiedt en steunt. En jullie hebben dat samen met elk politiebureau van Valley gedaan. Jullie smeden niet alleen een publiek vertrouwen, maar stellen ook onze toekomst veilig. Dat is wat ik nou ‘het geloof belichamen’ noem!”

De Brandweer van Los Angeles heeft al tientallen jaren samengewerkt met de Scientology Pastoraal Werkers in voorbereiding op rampen en bij rampenbestrijding. Ze hebben samengewerkt met Hollywood en de Valley brandweerkazernes bij het geven van lessen op kleine schaal voor plaatselijke rampbestrijdingsvrijwilligers en zelfs met oefeningen voor grootschalige rampen.

“Jullie principes zijn gebaseerd op het helpen van anderen en dat blijkt uit jullie bereidwilligheid”, zei adjunct-commandant Richmond. “Als een niet-gouvernementele groep, zijn jullie bijzonder oplettend wat betreft voorbereiding op rampen en crisisbeheersing. De gemeenschap kan op jullie rekenen, en dat is zeer belangrijk. In feite is dat jullie beste eigenschap.”

Adjunct-commandant Richmond noemde ook zijn eerste ervaring met samenwerken met Scientology Pastoraal Werkers op de locatie van de Northridge aardbeving. “Jullie waren er om de slachtoffers te helpen en aanvoerlijnen te organiseren. Jullie brachten belangrijke middelen, waaronder meer dan 40 vrachtwagenladingen aan rantsoenen en 10 ton aan voorraden. Dag in, dag uit, week in, week uit, met meer dan 10.000 uur aan vrijwilligerswerk hebben jullie jezelf toegewijd aan de stad en onze mensen. En daarvoor is Los Angeles de Scientology Kerk dankbaar.”

De aanwezige hoogwaardigheidsbekleders benadrukten het belang van de Valley Kerk als een waardevolle partner voor de gemeenschap, waarop altijd kan worden gerekend.

Met dat voor ogen verduidelijkte mw. Barrientos de indruk die L. Ron Hubbards Studie Technologie heeft nagelaten op haar werk met families van seizoenarbeiders. LA County heeft meer dan 200.000 kinderen van seizoenarbeiders en dus heeft ze samen met Valley scientologen, geholpen met het implementeren van studietools, om die kinderen een tweede kans te geven.

“Met jullie Leren Hoe te Leren, konden ouders plotseling werkelijk hun kinderen helpen. Ik herinner me nog een jong meisje dat onvoldoendes haalde voor haar lessen”, vertelde ze de menigte. “Wel, na slechts vier weken bijles, was ze een van de beste in de klas. Het is onmogelijk om haar moeders tranen te vergeten, toen ze zag hoe zo’n eenvoudig, krachtig tool, een wereld van mogelijkheden voor haar dochter had geopend. Ja, keer op keer hebben jullie levens die geheid zouden mislukken, veranderd in een opgewekte en hoopvolle toekomst.”

De Scientology Kerk van de Valley heeft de afgelopen zeven jaar tevens een kerstviering voor de kinderen van seizoenarbeiders gesponsord, en mevrouw Barrientos beschreef de impact van wat zo’n ervaring op zelfs maar een enkel leven kan hebben. “Ik herinner me nog een jong meisje, van wie de vader werkloos was. Ik vroeg haar wat ze voor kerstmis wilde hebben en ze zei: ‘ik denk dat ik dit jaar alleen maar bonen en tortilla’s wil hebben’. Ze wist dat haar ouders nergens anders geld voor hadden. Dus toen dat kleine meisje haar cadeautjes van jullie Kerk zag, nou, toen begon ze te stralen van geluk.”

Bisschop Harris heeft met de Valley Kerk gewerkt en met haar leden in het verspreiden van L. Ron Hubbards De Weg naar een Gelukkig Leven in de straten en lanen in zijn gemeenschap, en zelfs vanuit de preekstoel van zijn kerk. “Dit boekje staat vol met dagelijkse wonderen”, zei hij. “Wil je het levende bewijs hebben? Sinds ik met De Weg naar een Gelukkig Leven begonnen ben, hebben we niet één moord meer gehad in onze gemeenschap, al meer dan drie jaar lang.”

Maar de beste samenvatting van de geest van de dag, waren misschien wel de woorden van de bisschop, die verklaarde, “De wereld heeft tegenwoordig ernstige behoefte aan wederopstanding. En in het aangezicht daarvan, pakken scientologen het allemaal op een grote schaal aan. Jullie hebben besloten dat ‘we hiermee doorgaan tot ‘de hel bevriest’, en zelfs dan zullen we doorgaan op het ijs’.”


De nieuwe Kerk biedt alle bezoekers een inleiding tot Dianetics en Scientology, te beginnen met het Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Daaronder bevinden zich een wereldwijd initiatief voor onderwijs in mensenrechten; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werker programma, dat ’s werelds grootste onafhankelijke rampenbestrijdingsteam is geworden.

De enorme Kapel van Valley’s nieuwe Scientology Kerk biedt plaats aan 1000 mensen. Er kunnen Scientology bijeenkomsten van parochianen worden gehouden, zoals zondagsdiensten, huwelijken en naamgevingsceremoniën. Hier zullen ook evenementen worden gehouden voor de hele gemeenschap, en leden van alle gezindten zijn er welkom. De faciliteit beschikt verder over verschillende seminarruimten en leslokalen, en een hele verdieping die is ingericht voor Scientology auditing (spirituele counseling).


De Valley Kerk is de meest recente in een periode van explosieve groei voor de Scientology religie in de afgelopen 12 maanden. De Nationale Scientology Kerk voor Nieuw-Zeeland in Auckland opende haar deuren in januari van dit jaar en er staan nog meer in de wacht, met openingen die gepland zijn voor culture centra in Noord-Amerika, Europa, het Verenigd Koninkrijk en Afrika.