AUCKLAND, NIEUW-ZEELAND

“EEN GEKOESTERD MONUMENT IS HERBOREN – SCIENTOLOGY OPENT NIEUWE KERK IN AUCKLAND

21 JANUARI 2017

Auckland viert grootse opening van nieuwe Nationale Scientology Kerk voor Nieuw‑Zeeland op historische locatie met uitzicht over de stad.

Spiritualiteit. Erfgoed. Traditie. Geschiedenis. Onderwijs. Leren. Dit zijn de pijlers waarop de nieuwe Ideale Org van Scientology in Nieuw-Zeeland rust, waar plaatselijke scientologen en scientologen van overal uit de Stille Zuidzee samenkwamen met vrienden en supporters op zaterdag 21 januari, om de wedergeboorte van de op één na oudste Scientology Kerk in de wereld te vieren.

Het historische pand en de geliefde bezienswaardigheid biedt uitzicht over de stad en Auckland’s geweldige Waitemata Harbor. Het is door de Kerk prachtig gerestaureerd en herstelt, in samenwerking met plaatselijke architecten en voorstanders van het opnieuw laten verrijzen van wat eens bijna een halve eeuw lang het thuis van spirituele training was voor geestelijken en religieuze geleerden.

“We beschouwen de gebouwen van Ideale Orgs niet als gebouwen an sich. Integendeel, we beschouwen onze gebouwen als ‘voertuigen voor het leven’ en de levende, ademende structuur van hun gemeenschappen. Zodoende, wanneer we spirituele wezens weer tot leven brengen door hun eigen gevoel van spiritualiteit te herstellen, zo komt een Ideale Org zelf tot leven. En dus bedanken we Auckland om ons toe te staan op te treden als beschermers van een Ideale Org die net zo goed van Nieuw-Zeeland is als van ons.” – Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center

Het historische terrein werd in eerste instantie gesticht in 1844. Later in 1927 werd het uitgebreid – 90 jaar geleden dit jaar. Vanaf die tijd deed dienst als het Trinity Methodist Theological College om theologen van het christelijk geloof te trainen, die later hun missies verrichten langs de Stille Oceaan. In haar nieuwe incarnatie, als een spiritueel centrum voor scientologen van heel Nieuw-Zeeland, brengt het de cirkel van de denkbeelden van geloof en spiritualiteit weer rond. Nu onder de stellingen van de doelen van Scientology, een wereld zonder oorlog en armoede, zich inzettend voor humanitaire doeleinden.

En zo, op zaterdag 21 januari, opende de nieuwe Scientology Kerk haar deuren naar hun prachtige en zorgvuldig gerestaureerde faciliteit, voor wat niet alleen het onderdak zal zijn van de spirituele missie van de Kerk, maar ook van de energieke inspanningen op het gebied van anti-drugs- en humanitaire programma’s, die al decennia lang in het land worden uitgevoerd.

David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie, leidde de inwijdingsceremonie waarmee de deuren van de nieuwe Ideale Org officieel werden geopend. In zijn openingstoespraak, sprak de heer Miscavige over het belang van de opening en de mogelijkheden die het elke inwoner van Auckland biedt.

“We beschouwen de gebouwen van Ideale Orgs niet als gebouwen an sich. Integendeel, we beschouwen onze gebouwen als ‘voertuigen voor het leven’ en de levende, ademende structuur van hun gemeenschappen. Zodoende, wanneer we spirituele wezens weer tot leven brengen door hun eigen gevoel van spiritualiteit te herstellen, zo komt een Ideale Org zelf tot leven. En dus bedanken we Auckland om ons toe te staan op te treden als beschermers van een Ideale Org die net zo goed van Nieuw-Zeeland is als van ons.”

De opening van de Kerk brengt een geest van samenwerking in de gemeenschap teweeg. De betrokkenheid van Scientology wordt aangetoond doordat het erfgoed van Auckland’s Grafton buurt behouden is, en het pand in haar voormalige glorie is teruggebracht. Plaatselijke leden van de gemeenschap beschrijven het als een eerbetoon aan een “ononderbroken erfgoed, als een plek van verlichting en spirituele kennis”.

Plaatselijke leiders en vooraanstaande personen betrokken bij een aantal van de seculiere humanitaire missies van Scientology, hielden zaterdag tijdens de grootse opening een toespraak. Ze spraken over het belang van de zich steeds verder uitbreidende missie van de Kerk in het land.

Robin Byron, architecturaal adviseur van Heritage New Zealand, vertelde de duizenden aanwezigen tijdens de opening, dat de samensmelting van het verleden en het heden, een bijzonder bevredigende parallel vormt. Dit historische monument, hoewel het in de eerste plaats ontworpen was met het doel van religieuze studie en begeleiding, ervaart nu een spirituele renaissance als het nieuwe thuis voor de Scientology Kerk in Auckland.

Jullie toewijding met betrekking tot de restauratie van dit juweel van een erfgoed is zeer gedenkwaardig”, zei ze. “Het gebouw kende vele jaren van verwaarlozing en zodoende was er voor dit project een hoge mate van betrokkenheid nodig. Maar jullie waardeerden de rijkdom van de geschiedenis binnen deze muren, en droegen veel zorg voor de kostbare materialen en hun gedetailleerde vakmanschap.”

Van de rangschikking van de rode bakstenen met witte Oamaru-stenen, die in de gevel worden gebruikt, en de restauratie van haar delicate eikenhout in de entreehal en de bibliotheek, tot het behoud van de rimu-houten panelen en jarrah-houten vloeren, merkte ze op, zorgt ervoor dat het pand zich van andere werken, als een kunstwerk op zichzelf, onderscheidt.

Maar het vertegenwoordigt veel meer, voor een gemeenschap die heeft gezien hoe de mensenrechten, sociale rechtvaardigheid en anti-drugs programma’s van de Kerk al een verschil hebben uitgemaakt in de levens van jongeren en volwassenen in Auckland. En deze zullen zich nog verder uitbreiden, door de gezamenlijke inspanningen van honderden vrijwilligers en stafleden van de nieuwe thuisbasis van de Kerk in Nieuw-Zeeland.

Yvonne Galvin, adviseur van het Youth Crime Prevention programma van Nieuw-Zeeland, zei dat ze nieuwe mogelijkheden ziet door van de expansie van de Kerk. “Vandaag de dag kom ik op voor risicojongeren”, vertelde ze de verzamelde gasten. “Toen ik voor het eerst deelnam aan het systeem en zag hoe jongeren werden behandeld, zei ik tegen mezelf, ‘Ik moet iets te weten zien te komen over mensenrechten’. Maar ik kon niemand vinden die er iets aan deed.

Toen hoorde ik over de Scientology Kerk en jullie vrijwilligers”, zei ze. “Dus reed ik de hele stad door om jullie te vinden. Ik herinner me dat toen ik dat deed, ik tegen jullie zei: ‘Ik wil dat mensenrechtenprogramma dat jullie doen!’ En zo begonnen we met een gezamenlijke beweging om mensenrechten te onderwijzen aan de jongeren in Auckland.”

Dat werk loopt parallel aan dat van Thomas Henry, een adviseur van de politie van Nieuw-Zeeland. Hij pleit onvermoeibaar tegen het misbruik van psychiatrische medicijnen en is voor een verantwoordelijke geestelijke gezondheidszorg in het land. “Ik ga om met gezinnen, aan wie de gemakkelijke ‘oplossing’ beloofd is, van psychiatrische middelen en etiketten als een snel oplapmiddel”, zei hij.

“En uiteindelijk zijn ze verslaafd en zitten ze nog verder in de problemen. Ik heb dit mijn hele leven lang al gezien. Het is mijn eigen ervaring dat de werkelijke redenen achter geestelijke en spirituele problemen maar al te vaak worden genegeerd. Het eigenlijke probleem is dat mensen helemaal niets weten over psychiatrie en geestelijke gezondheid, totdat ze er persoonlijk mee in aanraking komen”, merkte hij op. “Maar nadat we de Citizens Commission on Human Rights gevonden hadden, tastten we niet langer in het duister. Want er is een stem in het donker en die leidt naar het licht, en die stem is CCHR.”

Mereana Peka, voorzitter van de prestigieuze Maori Wardens Charitable Trust, South Auckland, vatte de betekenis van die dag waarschijnlijk het beste samen. “Elk lid van de Scientology Kerk waarmee ik heb gewerkt, is erop gericht om onze wereld te genezen. Ik geloof dat scientologen de levende resource zijn van jullie beweging. Het is niet gemakkelijk om mijn dankbaarheid uit te drukken aan mensen die iedere dag levens redden. Maar ik weet persoonlijk dat ieder van jullie heeft geholpen om dit deel van de wereld te veranderen. En samen met deze Ideale Org zal die verandering elke gemeenschap van onze eilandstaat bereiken.”


Dit nieuwe terrein heeft een spirituele en onderwijskundige achtergrond. Het pand was in de jaren zeventig ook het thuis van het Nieuw-Zeelandse educatieve overheidsapparaat, en er zat eens een opleidingsinstituut voor design en kunst in. Met de restauratie van deze kerkfaciliteiten zul je een opleving zien van de mogelijkheden om verder te studeren, onderwijs te geven en spirituele hulpverlening te bieden.

De eerste Scientology Kerk in Nieuw-Zeeland opende in 1955 haar deuren. Haar groei en expansie in de meer dan 60 jaar daarna is de realisatie geweest van de visie van Grondlegger L. Ron Hubbard, voor de Kerk en haar werk in de regio.


De nieuwe Kerk in Auckland biedt bezoekers een introductie van Dianetics en Scientology, te beginnen met het Publieke Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum geeft ook een gedetailleerd overzicht van de vele door Scientology ondersteunde, maatschappelijke programma’s. Daaronder bevinden zich een wereldwijd initiatief voor onderwijs in mensenrechten; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werker programma, dat nu staat voor ’s werelds grootste onafhankelijke rampenbestrijdingsteam.

De Ideale Organisatie van Auckland heeft ook een kapel, die ruimte biedt aan alle kerkelijke bijeenkomsten van Scientology, waaronder zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën. Tevens kunnen er gemeenschapsevenementen worden gehouden, waar leden van alle gezindten welkom zijn. Het gebouw beschikt verder over verschillende seminarzalen en leslokalen, alsook een hele verdieping die is ingericht voor Scientology auditing (spirituele counseling).


De opening van Auckland is de eerste grootse opening van 2017 en zet de periode van explosieve groei over de afgelopen 12 maanden voort. En er is meer op komst, met openingen die het komende jaar gepland zijn voor culturele epicentra in Afrika, Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika.