AMSTERDAM, NEDERLAND

A STAAT VOOR AMSTERDAM – EEN NIEUWE SCIENTOLOGY KERK STRAALT IN ALFA-WERELDSTAD

28 OKTOBER 2017

Een hoofdstad van wereldklasse en een icoon van cultuur en tolerantie verwelkomt de Scientology Kerk in haar nieuwe thuis.

Volg de betoverende kanalen en gewelfde bruggen van het centrum van Amsterdam. Dwaal dan naar het oosten af door de snel groeiende, trendy en leergierig Knowledge Mile. Dan stuit je op een plek die zijn tijd ver vooruit is in één van Europa’s creatieve hoofdsteden. De Knowledge Mile belichaamt de voorhoede van de ontwikkeling in Amsterdam en is een symbool van kennis en expansie in deze stad, te midden van een opwindende stadsvernieuwing.

Sterker nog, de grootse opening van de nieuwe Kerk in Amsterdam werd een uitbundige viering van kennis, zowel in een moderne als in een spirituele zin. Dus verzamelden er zich op zaterdag 28 oktober in het centrum van Amsterdam zo’n 1300 scientologen en gasten, om de opening van een opvallend nieuw oriëntatiepunt te vieren, in het belangrijke middelpunt van de buurt, aan de bedrijvige Wibautstraat.

De heer David Miscavige, kerkelijk leider van de Scientology religie, leidt de uitbundige viering van Amsterdams nieuwe Scientology Kerk op de Knowledge Mile.

Om deze gebeurtenis te vieren verklaarde de heer David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie: “Laten we voordat het lint valt even stil staan bij je plaats in de Nederlandse geschiedenis, en niet te vergeten de mythologie. Je zeilt niet langer op een bovenwindse of benedenwindse koers. Je zeilt niet langer om landtongen heen op weg naar huis. Integendeel, je hebt het ruime sop gekozen op een koers naar de eeuwigheid zelf.”

De festiviteiten tijdens de opening raakten bijna elke noot van het culturele spectrum van de stad, van de klassieke beat van de ode “Aan de Amsterdamse Grachten” tot de Surinaamse drums en elektronische vertolkingen. Deze benadrukten de positie van de stad binnen de folklore muziek van het nieuwe millennium. Het was ook een dag die diversiteit en partnerschap inluidt, geleid door de prominente hoogwaardigheidsbekleders die het collectieve geloof vertegenwoordigen dat een meer verenigd Amsterdam een sterker Amsterdam is.

De traditie van sociale verbeterings- en interreligieuze activiteiten van de stad wordt weerspiegeld in deze eerste Scientology Kerk, die sinds ze haar deuren in Amsterdam in 1974 heeft geopend, actief is met initiatieven om de gemeenschap op te bouwen. Eén voorbeeld daarvan is de Citizens Commission on Human Rights afdeling, die een belangrijke kracht is geweest in het beschermen van de rechten van de Nederlandse kinderen. Zij gaven een presentatie aan de VN-Commissie voor de Rechten van het Kind over de medicalisering van de kinderen in het land. Dit resulteerde in een nationaal mandaat om de oorzaken van de symptomen van ADHD te onderzoeken.

Scientologen bestreden verder het drugsmisbruik in de stad door de distributie van meer dan 25.000 De Feiten over Drugs materialen. Bovendien werden L. Ron Hubbards universele leefregels over normen en waarden in De Weg naar een Gelukkig Leven aan 150.000 mensen verspreid. De Kerk is ook een actieve stem binnen interreligieuze activiteiten, waarin het aandringt op dialoog om een brug te slaan tussen verschillen en om begrip te bevorderen.

Het opvallende 7000 vierkante meter grote pand dient om de invloed van de Kerk in de stad uit te breiden. Deze hoofdlocatie die, zowel met de metro als per fiets of auto, op slechts enkele minuten van het centrum van de stad ligt, biedt een startpunt voor haar humanitaire hulpverlening. Als zodanig is het 5 verdiepingen tellende pand een verbluffend nieuw baken van hoop en samenwerking voor de meer dan 70.000 forenzen die dagelijks door de Wibautstraat komen.

Ter ondersteuning van de boodschap van partnerschap van dit centrum, verwelkomden plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders de Kerk in haar nieuwe thuis, waaronder de heer Maarten Lubbers, voorzitter van Samen één Amsterdam, de heer Michael van Gils, leidinggevend politiefunctionaris, Nederlandse Regionale Politie (gep.), mevrouw Sheela Vyas, voorzitter van de Vrouwenraad van Amsterdam en de heer Ari van Buuren, voorzitter van de Stichting United Religions Initiative Nederland.

Maarten Lubbers, voorzitter van Samen één Amsterdam sprak over de Kerk als een nieuw lid om de instituten van kennis, bedrijven en organisaties in de “slimste straat” van Nederland te versterken: “Iedereen heeft een veilige plek nodig die beslotenheid en sereniteit biedt, met jezelf en met je familie en vrienden. In het leven ervaren mensen verlies en maken ze tragedies mee. Ze willen en hebben een plek nodig om na te denken. En jullie nieuwe thuis is een uitbreiding van de straat, de deuren staan open en mensen zijn van harte welkom. Ik geloof dat hier iedereen met compassie ontvangen zal worden en met open armen begroet zal worden. Want dit is een centrum dat oprecht toegewijd is aan het inspireren en verheffen van onze Nederlandse samenleving.”

Michael van Gils, gepensioneerd regionaal politiefunctionaris en medisch expert, sprak over de CCHR beweging en haar resultaten met betrekking tot de verdediging van de rechten van het kind: “Bij CCHR merkte ik dat ik me in een kruistocht met miljoenen mensen bevond. Hier vond ik een partner die niet alleen iets zou zeggen, maar die ook actie zou ondernemen. En dat deden jullie, namens ons allemaal. Jullie gingen naar het nationale Parlement om hen te vertellen: ‘onze kinderen verdienen beter’. Jullie bereikten meer dan 2000 artsen, onderwijzers en politieke leiders met je boodschap en met de feiten... Dankzij CCHR moeten kinderartsen waarschuwen voor het voorschrijven van ADHD medicijnen. En dat is permanente verandering.”

Mevrouw Vyas, voorzitter van de Vrouwenraad van Amsterdam, benadrukte de stralende toekomst voor Amsterdam die wordt aangekondigd door de festiviteiten en De Weg naar een Gelukkig Leven: “Dit kleine boekje is een zeer nuttig hulpmiddel om mensen te empoweren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en de levens van anderen om hen heen. Het inspireert ze om te groeien tot verantwoordelijke en liefdevolle burgers. En dus vormt het een rots waarop fatsoenlijke samenlevingen worden gebouwd. In deze periode waar, in Nederland en elders, de morele maatstaven achteruitgaan, hebben mensen effectieve tools nodig om zichzelf te onderwijzen.… Want echt onderwijs is niet het verkrijgen van diploma’s, maar het hebben van een moreel kompas om jezelf te empoweren.”

Als afronding van het “gevoel van een nieuwe begin” dat op deze dag werd gevierd, sprak de heer van Buuren, voorzitter van de Stichting United Religions Initiative Nederland, over de intense relatie tussen Scientology en spiritualiteit. “Er is een oud Nederlands gezegde: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’... We hebben behoefte aan een tegenbeweging van spiritualiteit, een weg uit de eenzaamheid en afzondering. En jullie transformatie en educatieve training ondersteunt dit. Het gaat allemaal over zelfkennis en spiritueel bewustzijn. Jullie dragen in belangrijke mate bij aan spiritueel bewustzijn en vrijheid. In de westerse cultuur, werden rationeel denken en spiritualiteit afgescheiden, en Scientology brengt ze weer bij elkaar.”


De nieuwe Kerk biedt alle bezoekers een inleiding tot Dianetics en Scientology, te beginnen met het Publieke Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum verschaft ook informatie over de vele humanitaire programma’s die Scientology ondersteunt. Daaronder bevinden zich een wereldwijd initiatief voor onderwijs in mensenrechten; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werkers programma, dat ’s werelds grootste onafhankelijke rampenbestrijdingsteam is geworden.

In de Amsterdamse Kapel worden alle Scientology ceremoniën en diensten gehouden, inclusief zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën. Hier zullen ook evenementen worden gehouden voor de hele gemeenschap, en leden van alle gezindten zijn er welkom. Het pand beschikt verder over verschillende seminarruimten en leslokalen, en een hele verdieping die is ingericht voor auditing (geestelijke spirituele counseling).


De opening van de nieuwe Scientology Kerk Amsterdam vindt plaats in een periode van snelle groei van de religie met 60 nieuwe Scientology Kerken, van Los Angeles naar Tampa, van Londen naar Milaan, van Johannesburg naar Tokio en van Tel Aviv naar Kaohsiung. In de afgelopen 10 jaar, hebben die openingen geleid tot een wereldwijde expansie van de religie die groter is dan die van alle 50 voorgaande jaren bij elkaar.

In 2017 hebben er openingen van nieuwe Scientology Kerken plaatsgevonden in Auckland, Nieuw-Zeeland, de San Fernando Valley, Californië, Miami, Florida, Kopenhagen, Denemarken en nog eens twee in de afgelopen twee weken in Birmingham, Verenigd Koninkrijk en Dublin, Ierland.

Er staan het komende jaar nog meer openingen van Kerken op de agenda, in culturele epicentra in Nieuw-Zeeland, Europa, Latijns-Amerika en Noord-Amerika.