MIAMI, FLORIDA

EEN MAGISCH WELKOM BEGROET MIAMI’S NIEUWE SCIENTOLOGY KERK

29 APRIL 2017

De nieuwe Scientology Kerk van de Magic City opent haar deuren ter ere van vrijheid en vrijwilligerswerk in het culturele hart van Miami.

Miami is zowel een manier van denken is als een locatie. De stad ligt bijvoorbeeld op ongeveer 370 kilometer van Havana, Cuba. Maar het Miami van vandaag de dag is op ingenieuze wijze samengesmolten met de Cubaanse hoofdstad als de twee kanten van een munt. Miami is Latijns-Amerikaans, het is Haïtiaans, het is Zuidelijk, het is Yankee, het is heet en zweterig en het is oneindig cool. Florida’s top balladezanger, Jimmy Buffett, zong over Miami: “We hebben stijl, we zien er goed uit, we hebben die trotse allure”.

Die allure heeft nu een nieuwe ster. Aan de US Highway 1, gelegen tussen de befaamde en onconventionele Coconut Grove en de internationale en prachtige Coral Gables, kwamen op zaterdag 29 april 2017, op een dakterras van een prominent gebouw, 2000 scientologen en gasten bijeen om de opening te vieren van een Scientology Kerk.

Dhr. Miscavige levert zijn openingstoespraak aan de duizenden mensen die bijeenkwamen tijdens de feestelijke ceremonie van de grootse opening, die werd gehouden op zaterdag 29 april, in het hart van Miami.

Ter viering van de nieuwe Scientology Kerk voor Miami sloot dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center en kerkelijk leider van de Scientology religie, zijn inaugurele rede af met:

“De zee heeft vele stemmen, vele gezichten en vele stemmingen.
“Maar hoe diverser de wateren zijn, hoe groter de romantiek en de avonturen zijn.
Dus goede vaart, Machtig Miami.
Ik wens jullie heel veel succes en een goede reis.
Jullie hebben nu een Schip van Staat en zij vaart voor de hele mensheid onder de kleuren van Scientology!”

De nieuwe faciliteit is niet alleen ontworpen als centrum om mensen naar hogere staten van mentale en spirituele vrijheid te brengen, maar ook als een humanitair centrum om programma’s te lanceren om drugsmisbruik en analfabetisme aan te pakken, mensenrechten tot stand te brengen, en teams van vrijwilligers te sturen naar crises- en rampengebieden over de hele wereld.

En terwijl de Kerk van Miami overeenkomsten heeft met Scientology Kerken die op beide halfronden van de aarde staan, weerspiegelt deze tropische plek in Florida het speciale plaatselijke karakter van de zuidelijke regio – net zoals de andere Kerken tot hun culturen spreken, of dat nu in Sydney is of in Auckland, Kaohsiung, Londen, Rome, Bogotá, Mexico-Stad, Tampa of in de tientallen andere steden waar de religie bloeit.

Dus eind april, onder een zuidoostelijk briesje die voor verkoeling zorgde van de aanwezigen, kwam de feestelijke opening tot leven onder een salsa-beat met de allure van “Miami Nice”, Miami’s bekende jazzfestival. De festiviteiten verenigden de Latijns-Amerikaanse ritmes met humanitaire helden, en dat alles gesynchroniseerd om deze stad van vrijheid te ondersteunen.

Miami is vele lichtjaren verwijderd van 1900, toen het net een handelspost was met minder dan 2000 inwoners en aanspraak maakte op de moerassen van de Everglades. Tegen 1960 woonden er rond 935.000 mensen in de agglomeratie Miami en in 2015 was dat gestegen tot 2,7 miljoen – Miami was de internationale financiële en culturele hoofdstad van Latijns-Amerika.

Hoe kwam dat? Dat kwam, in één woord, door Vrijheid.

In begin januari 1959 begon er een vloed aan vrijheid-zoekende vluchtelingen te verschijnen die in boten, vlotten of alles dat maar dreef de Golfstroom afging, op weg naar Miami. Het was niet alleen dat de bevolking van Zuid-Florida steeg, het hele karakter en de cultuur van de stad werd getransformeerd.

Een van de vroege buitenposten van wat de wereldwijde expansie van Scientology werd, was gevestigd in Miami, die voor het eerst op 11 maart 1957 in de Magic City geopend werd. En de Kerk is nu uitgegroeid tot dit indrukwekkende, nieuw-moderne gebouw aan de “Hoofdstraat” van Miami, oftewel de “South Dixie Highway” voor de plaatselijke bevolking, waar zo’n 70.000 auto’s per dag voorbijkomen. Ze is zes verdiepingen hoog en heeft een oppervlakte van zo’n 4600 vierkante meter, en is zoals Miami’s alcalde – of burgemeester, als je het tropische jargon nog niet echt beheerst – dhr. Tomás Regalado het zei: “een steunpunt voor de gemeenschap, vol met vrijwilligerswerk”.

De Kerk heeft een aantal humanitaire initiatieven geactiveerd om chronische en acute sociale kwesties tegen te gaan en hun nieuwe thuis voorziet in een springplank voor elk lokaal programma. Onder dergelijke activiteiten vallen samenwerking met kerken, jongerengroepen in de gemeenschap, rechters en politieagenten om drugsonderwijs te implementeren voor de plaatselijke jeugd. Alles bij elkaar heeft het Drugsvrije Wereld programma meer dan 35.000 mensen bereikt, alleen al in Miami.

De regio is ook een broeinest voor schendingen van de mensenrechten, en de Kerk heeft zodoende bewustwordingscampagnes over mensenhandel en misstanden in de geestelijke gezondheidszorg uitgevoerd, waarmee meer dan 5 miljoen mensen werden bereikt met hun boodschappen via Non-profit Commercials op Spaanstalige tv-zenders in Miami en met interviews in radiostudio’s tijdens primetime.

Om de mensenrechten en humanitaire programma’s van de Kerk te benadrukken, waren bij de viering hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder: burgemeester Tomás Regalado; dhr. Lincoln Diaz-Balart, Amerikaans Congreslid voor het 21e district (gep.); mevr. Tamama Batalha, Onderwijsprogrammadirectrice van Miami-Dade County; dhr. Eduardo Sabillon, Drugsonderwijs adviseur van Miami.

In zijn welkomstwoord prees burgemeester Regalado de opening van de Kerk. “Voor mij is de Scientology Kerk heel eenvoudig”, zei hij tegen de menigte. “Jullie leren, jullie werken, jullie denken positief en jullie helpen mensen. Daarom, en om vele andere redenen, passen jullie uitermate goed bij onze stad.”

Burgemeester Regalado legde verder uit dat: “Miami is een toegangspoort naar de Amerikaanse Droom. En jullie hebben nu die poorten geopend door een koud, steriel gebouw te transformeren tot een levendig centrum. ...En jullie uren aan vrijwilligerswerk zullen levens veranderen, daar bestaat geen twijfel over. Dus het enige dat ik nu vraag, is dat jullie ons nog meer van jullie ‘uren’ geven. Tienduizend, twintigduizend – ik pak wat ik krijgen kan. Dat is wat we nodig hebben van de Scientology Kerk.”

Voormalig Congreslid Diaz-Balart sprak over hun wederzijdse passie voor mensenrechten en vrijheid, die het evenement van die dag bezielden: “Ik ben in Cuba geboren en kwam met mijn familie naar de Verenigde Staten om het communisme te ontvluchten, toen ik vier jaar was”, zo begon hij. “Toen ik voor het eerst leden van jullie Kerk ontmoette bij een Mensenrechten Conferentie in Washington DC, wist ik dat ik zeer speciale mensen had ontmoet. Later, toen ik met jullie Mensenrechten afdeling sprak, zeiden jullie niet: ‘We willen dat je ons helpt’. Jullie vroegen: ‘Hoe kunnen wij helpen?’

Jullie werk is niet alleen maar theoretisch”, vervolgde dhr. Diaz-Balart. “Het is echt – werkelijk echt. En ik heb van degenen die lijden onder de wreedheid van onderdrukking vernomen, dat de materialen die jullie verspreiden, als ‘een stroom frisse lucht’ zijn. Ieder mens heeft het verlangen om vrij te zijn. We hebben allemaal vrijheid nodig, net zo goed als dat we lucht nodig hebben om te ademen. En jullie Kerk en jullie programma’s dragen in grote mate bij om vrijheid te ademen in de levens van mensen.”

Onderwijsprogrammadirectrice van Miami-Dade County, mevr. Tamama Batalha, omschreef zichzelf als een “strijdster voor kinderen. Maar toch kon mijn eigen dochter op 10-jarige leeftijd niet lezen of schrijven. Maar wanneer God een raam sluit, opent Hij een deur. En die deur was de Scientology Kerk!”

De dochter van mevr. Batalha schreef zich in voor het Applied Scholastics programma, dat gebaseerd is op L. Ron Hubbard’s baanbrekende studietools. “En in slechts drie maanden tijd gingen haar testresultaten omhoog van het niveau van de kleuterschool naar lezen en schrijven op het niveau van groep 4”, zei ze. “Wat jullie doen door middel van Studietechnologie is een wonder. Ik begon me af te vragen, nu mijn kind gered was, hoeveel andere kinderen daarbuiten kunnen er gered worden van ongeletterdheid?” Acht maanden later opende ze een Applied Scholastics school in het zuiden van Miami.

Drugsonderwijs adviseur van Miami, dhr. Eduardo Sabillon, verliet zijn geboorteland Honduras toen hij 12 jaar was en kwam naar Miami – in een tijd dat de stad synoniem stond voor de wereldwijde drugshandel. De passie in het leven van dhr. Sabillon was de strijd tegen drugs.

“Mijn grootste uitdaging was een gebrek aan resources”, vertelde hij de menigte op de grootse opening. “Toen ik jullie Drugsvrije Wereld curriculum ontdekte, kwam dat als een geschenk uit de hemel. Ik begon het programma in Miami te gebruiken en zag hoezeer de jeugd ertoe aangetrokken werd. De recht voor z’n raap stijl verbloemt de realiteiten van het drugsgebruik niet.

En zo verspreidde het nieuws zich snel. Al snel wilde iedereen het programma hebben, radiostations belden, tv-stations belden, evenals kerken en jeugdgroepen. Ze zeiden allemaal: ‘We moeten iets hebben dat reëel is voor onze jeugd’. Zo ontstond onze Drugsvrije Wereld beweging.”

En om de alom aanwezige spirit van samenwerking van de dag te benadrukken, sprak dhr. Sabillon over de nieuwe Scientology Kerk als een zelfs nog groter platform voor sociale transformatie. “We hebben nog meer werk te doen”, zei hij. “En daarom wil ik jullie hartelijk bedanken voor deze nieuwe Scientology Kerk en dit fantastische nieuwe begin voor Miami. Want tenslotte gebeurt het niet elke dag dat een organisatie zoals deze haar deuren opent. En dat is waarom jullie mijn oprechte belofte hebben dat we er allemaal ten volle van profiteren.”


De nieuwe Kerk van Miami biedt een Informatiecentrum dat zeven dagen per week voor het publiek geopend is, met daarin zo’n 500 films die een gedetailleerde uitleg geven over het leven en de nalatenschap van de Grondlegger L. Ron Hubbard en over geloofsovertuigingen en praktijken van Scientology. Het presenteert verder de grootte en omvang van de humanitaire initiatieven en programma’s voor de gemeenschap, waaronder een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en leren; internationaal drugsonderwijs, -preventie en -rehabilitatie; steeds verder uitbreidende acties aangaande mensenrechten en ’s werelds grootste onafhankelijke hulporganisatie, het Scientology Pastoraal Werker programma.

De faciliteit zorgt voor de levering van een scala aan Scientology diensten, waaronder Dianetics en Scientology seminars voor in de avond en in het weekend, die een overzicht geven van de grondbeginselen en hoe die in het leven worden toegepast. Een hele serie Scientology Cursussen ter Verbetering van het Leven completeren de introductieseminars, om elk aspect van het leven te helpen verbeteren. De Kerk bevat een hele vleugel voor Scientology auditing (spirituele counseling).

De Kapel van Miami’s nieuwe Scientology Kerk is ontworpen voor bijeenkomsten van parochianen, zoals Zondagsdiensten, huwelijken en naamgevingsceremoniën. Het is ook de perfecte plek voor open huis evenementen, bijeenkomsten voor de gemeenschap en brunches en banketten voor leden van elk geloof.


Het doorknippen van het lint in Miami is het begin van een groots seizoen van expansie voor Scientology en bekroont tegelijkertijd 12 maanden van niet aflatende groei. Recente openingen van Kerken vonden plaats in de San Fernando Valley, Californië; Auckland, Nieuw-Zeeland; San Diego, Californië; Sydney, Australië; Harlem, New York; Boedapest, Hongarije en Atlanta, Georgia.

Meer openingen zijn gepland voor culturele epicentra in Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Europa, het Verenigd Koninkrijk en in Zuid-Afrika.