BOEDAPEST, HONGARIJE

EEN LEGENDE VAN VRIJHEID KOMT MET DE IDEALE KERK IN BOEDAPEST TOT LEVEN

23 JULI 2016

De Ideale Scientology Kerk in Boedapest opent op 23 juli 2016, om de mijlpaal voor spirituele vrijheid in Hongarije te markeren.

Er gaan nu al meeslepende verhalen over Scientology in Hongarije de ronde – een land dat al eeuwenlang haar mythen en geschiedenis koestert. In de laatste dagen van de jaren '80 en de opkomst van de jaren 90, nam het totalitaire, atheïstische communisme af van het oosten van Europa, Azië en Rusland. De Hongaren hebben lang gesmacht naar spiritualiteit – net als alle mensen die onder Sovjet-ambtenaren te lijden hebben gehad – die naarstig op zoek waren naar waarheid en religie. In 1988 doorbrak een enkel exemplaar van L. Ron Hubbard Dianetics: De Leidraad voor het Menselijk Verstand het ijzeren gordijn en ontstond er een beweging.

Nu na 25 jaar nadat het eerste Scientology vaandel in Boedapest was gehezen, opende de religie in deze historische stad een Ideale Scientology Kerk. De Ideale Org in Boedapest is de 52e Ideale Org dat geopend is sinds 2003 en met steeds meer en meer openingen in de maak, staan er nog 50 andere in de planning.

“Het verhaal gaat dat de hele wereld weet dat jullie stad een hoofdstad van vrijheid is”, zei de kerkelijk leider van Scientology, David Miscavige, in zijn openingstoespraak. “Jullie strijd om vrij te zijn weerspiegeld zich in elke taal op aarde. Er wordt ook beweerd dat als mensen naar vrijheid verlangen, ze ‘inwoners worden van Hongarije’.

Het verhaal gaat dat de hele wereld weet dat jullie stad een hoofdstad van vrijheid is”, zei de kerkelijk leider van Scientology, David Miscavige, in zijn openingstoespraak aan zo’n 3500 scientologen en vrienden die op 23 juli de feestelijke opening van de Ideale Kerk in Boedapest bijwoonden. “Jullie strijd om vrij te zijn weerspiegelt zich in elke taal op aarde. Er wordt ook beweerd dat als mensen naar vrijheid verlangen, ze ‘inwoners worden van Hongarije’.

Als land dat min of meer heel centraal gelegen is, heeft Hongarije al heel wat bezoekers op haar naam staan. Nomaden uit het oosten duizend jaar geleden stichtte een rijk en bekroonde Koning Stephen de Eerste. Toen kwamen de Mongolen en Ottomanen, de Habsburgse Oostenrijkers, Duitsers en de Russen. Er zijn oorlogen en grote rampen geweest, enorme culturele oplevingen, fantastische muziek en niet te vergeten haar keuken. Om geschiedenis in de 15e eeuw meer pit te geven was er een heerschap genaamd Vlad (ofwel Dracula) die zijn hoektanden sleep in de Transylvanian hoek van Hongarije.

Dus, terwijl wervelingen en overstromingen de beschaving in heel Hongarije overspoelde, werd er op het heuvelachtige gebied ten westen van de Donau, Buda een grote stad gebouwd. Een wat jongere naburige stad Pest ontstond ten oosten van de grote rivier. Boedapest is tegenwoordig het culturele, politieke en commerciële centrum van Hongarije en een van de grote metropolen van Centraal en Oost Europa. Versierd met grote, historische monumenten – de Buda Kasteel, Fisherman’s Bastion, de Kettingbrug, en nog veel meer – is er een nieuw embleem van vrijheid aan de stad toegevoegd, het hoogtepunt van het werk van duizenden scientologen.

De Ideale Org van Scientology staat te midden van Boedapest in het bruisende centrum. Gelegen aan één van de hoofdstraten, de Váci weg, in het bruisende District XIII, is het onmogelijk om de 5900 vierkante meter grote kerk over het hoofd te zien. Het 26 meter grote Scientology bord is overduidelijk zichtbaar en kondigt de aanwezigheid ervan aan de meer dan 100.000 reizigers per dag aan.

“Een verlangen naar spirituele onafhankelijkheid”, zoals de heer Miscavige aan de menigte tijdens de opening beschreef. “Hier staat wat jullie hebben gebouwd en waarmee jullie hebben laten zien wat er gedaan kan worden – jullie nieuwe Ideale Scientology Kerk van Boedapest!”

De feestelijke opening van de Scientology Kerk is het hoogtepunt van de enorme groei van de religie sinds haar oprichting in Hongarije een kwart eeuw geleden. De meer dan 33 missies zijn verspreid over het Hongaarse landschap binnen de omliggende landen van Roemenië, Slowakije en Tsjechië. En afgevaardigen uit al deze landen telden bij elkaar 3500 scientologen en gasten die tijdens deze feestelijke opening aanwezig waren.

De voornaamste van de aanwezigen waren VIP’s van de Hongaarse samenleving en verwelkomde de Kerk in haar nieuwe onderkomen: Dr. István Komáromi, brigadegeneraal, Hoofdcommissaris van Politie van Pest County gepensioneerd, Dr. Ildikó Hekáné Szondi, vice-voorzitter voor Cultuur, Onderwijs, Toerisme en de Jongeren van de stad Szeged, Mevr. Ágnes Debreceni, Lid van de Raad, Gárdonyi Onderwijs Stichting van Hongarije en nationaal vermaarde romanschrijver Dhr. István Nemere.

“15 jaar geleden namen jullie voor het eerst contact met me op. Jullie hielden een marathon door Hongarije om de mensen in ons land bewust te maken over drugs”, aldus de heer Komáromi. “Dus introduceerden we in maart 2002 samen de eerste Drugsvrij Marathon in Hongarije. Sindsdien hebben jullie aan ons land deze boodschap verkondigd. En hebben jullie meer dan 400 dorpen en steden bereikt. Er werden meer dan twee miljoen anti-drugs boekjes uitgedeeld. En de jeugd van een heel land inspireren om zonder drugs door het leven te gaan.”

Mevr. Debreceni beschreef hoe Applied Scholastics, L. Ron Hubbard's Studie Technologie, het onderwijssysteem van het land een ander aanzicht heeft gegeven. “Kort nadat ik aan mijn carrière begon ondervond ik bij het onderwijzen problemen met mijn leerlingen. Veel kinderen werden met het etiket ‘problematisch’ of ‘leerproblemen’ gediagnostiseerd. Het is frustrerend om als docent die problemen te zien en om niet de tools te hebben ze te helpen. Toch zijn er in deze toenemende duisternis nog steeds mensen die zich inzetten en anderen hoop brengen en niet van plan zijn om op te geven. En ik ontmoette die mensen via Applied Scholastics Hongarije.”

Het Nationale karakter van Hongarije wordt mede bepaald vanwege haar cultuur en haar liefde voor de geesteswetenschappen. Dr. Szondi herinnerde zich dat ze voor het eerst in haar buurthuis scientologen ontmoette, een plek waar inwoners naar toe gaan om meer betrokken te raken met de gemeenschap. “Ik wil altijd al het goede wat er in de stad gebeurt laten zien”, zei ze. “En daar horen jullie zeer zeker bij, en in het bijzonder: De Weg naar een Gelukkig Leven. Want wie wil er niet gelukkig te zijn? Maar nog belangrijker, Ik was ervan overtuigd dat anderen hierover geïnformeerd moesten worden. Want ik geloof dat de Hongaarse manier zou moeten zijn dat het met iedereen in alle opzichten goed met ze gaat.”

Wie ook over het cultureel erfgoed sprak was de auteur de heer Nemere die verwees naar de grondlegger van Scientology L. Ron Hubbard, als uitmuntende schrijver van vele genres. “De heer Hubbard zei dat hij gewoon een mens was en toch bouwde hij een weg naar vrijheid en één die niet te stijl is om af te leggen” zei de heer Nemere. “Vanwege hem, ongeacht hoe slim en gelukkig of hoe rijk of arm iemand is – kan iedereen zich op een hoger niveau opwerken en verder dan ze zelf ooit voor mogelijk hadden gehouden. Met dit alles kan ik zeggen dat L. Ron Hubbard de grootste mensenvriend van de 20e en 21e eeuw is.


De nieuwe Ideale Organisatie van Boedapest laat bezoekers kennismaken met Dianetics en Scientology, beginnend met het Publieke Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de fundamentele geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum geeft ook een gedetailleerd overzicht van de vele door de kerk gesponsorde maatschappelijk programma’s. Daaronder bevinden zich een wereldwijd initiatief voor mensenrechten; een eveneens verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werker programma, dat nu staat voor ’s werelds grootste onafhankelijke rampenbestrijdingsteam.

De Kapel van de Kerk biedt ruimte aan elke Scientology bijeenkomst, zoals zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën – en ook gemeenschapsevenementen waar leden van alle denominaties welkom zijn. De Ideale Organisatie omvat verder verschillende seminarruimten en leslokalen, en bovendien een hele verdieping die bestemd is voor Scientology auditing (spirituele counseling).


De opening van Boedapest zet een periode van een niet aflatende groei over de afgelopen 12 maanden voort. In feite is het de bekroning van de Kerk van een decennium van groei die meer is toegenomen dan in de 50 jaar daarvoor bij elkaar. Recente openingen van Ideale Kerken zijn Atlanta, Georgia, Milaan, Italië, Tokio, Japan, Bogotá, Colombia en Bazel, Zwitserland. Ook heeft de Kerk recentelijk Scientology Media Productions geopend, een technologisch geavanceerde studio in Hollywood, Californië op een terrein van 2 hectare waarin de boodschap van de religie wordt verkondigd via radio en tv-uitzendingen, internet en sociale media, en elke andere media platform.

En er is nog meer op komst, met openingen die gepland staan in het komende jaar voor culturele epicentra in Australië, Nieuw-Zeeland, Europa en Noord-Amerika.