SAN DIEGO, CALIFORNIË

DROOM CALIFORNIË WORDT WERKELIJKHEID MET OPENING NIEUWE SCIENTOLOGY KERK IN SAN DIEGO

19 NOVEMBER 2016

Inwijding van Ideale Kerk wordt geprezen als uitkomst voor Amerikaanse Droom, in stad die Scientology Grondlegger L. Ron Hubbard zijn thuis noemde.

Volg de Pacific Coast Highway naar het zuiden van Californië, via de kronkelende kustlijn langs een 110 kilometer lange strook van zandstranden, onder de meest perfecte weersomstandigheden, waar dan ook, en je komt aan in San Diego. Dat was de locatie van een zonovergoten zaterdagmiddag, midden in San Diego’s binnenstad. Een sublieme achtergrond om de opening van de nieuwe Kerk van Scientology in de stad te vieren.

Dhr. David Miscavige, Voorzitter van de Raad Religious Technology Center, leidde de openingsceremonie van de Scientology Kerk van San Diego, op zaterdag 19 november.

“Als er ooit een dag was dat ‘California Dreaming’ een geheel nieuwe betekenis aanneemt, dat is het nu, met de inwijding van deze Ideale Scientology Kerk”, zei David Miscavige, de kerkelijk leider van de Scientology religie. “En als er ooit een plek was voorbestemd voor dit moment, dan is het jouw San Diego. Dus als we deze Ideale Org inwijden, doen we dat in de naam van onze Grondlegger en ter ere van deze stad waar hij eens heeft gewoond. En dus beloven we onze toewijding om zijn technologie voor het leven te gebruiken – op grote schaal, met kwistige hand en zonder onderscheid te maken, voor deze ‘Finest City in America!’”

De San Diego grootse opening onderstreept nog eens dit tijdperk van expansie voor de Kerk en markeert de 55e Ideale Kerk Organisatie (Ideale Org) die haar deuren opent. In steden over de hele wereld staan nu Ideale Orgs – van Los Angeles tot Londen, van Melbourne tot Milaan en van Tel Aviv tot Tokio. “Ideaal” is de standaard, neergezet door de Grondlegger van Scientology, L. Ron Hubbard, zodat elke kerk een perfecte uitdrukking van de godsdienstige beginselen en praktijken zou zijn.

Dus waren er op zaterdag 19 november 3500 scientologen en gasten aanwezig bij San Diego’s historische, grootse opening. De inwijding drukte de rijke cultuur van de stad uit, vanaf de eerste noten die door een Mariachi band werden gespeeld, en de vrolijke tonen van “Surfin’ USA”, van de Beach Boys, tot alle hoogwaardigheidsbekleders uit het hele politieke en sociale spectrum van de stad en het district San Diego.

De ceremonie bracht ook hommage aan de uitzonderlijke plaats die San Diego innam in het leven van L. Ron Hubbard (LRH). Want hij leefde niet alleen hier in zijn jeugd, maar hij begon er ook een legendarische carrière als schrijver, die een halve eeuw in beslag nam en die hem onder de meest gelezen auteurs aller tijden plaatste.

“Zelfs na veertig jaar blikte LRH nog met plezier terug op dit ‘Nooitgedachtland’, waar hij in een huisje aan een steile kust zijn eerste verhalen voor de pulpbladen schreef. Dit was ook de plek vanwaar hij voor het eerst naar Azië vertrok. Hij ging aan boord van een marineschip met enkel maar een afgedragen pak, een dunne overjas en twee cent op zak. En na in Waikiki te zijn geweest, vertelt hij over het importeren van een surfplank uit Honolulu en pakte zo als eerste een golf in Encinitas, Californië. Dus ja, dit is het kruispunt van jouw geschiedenis met LRH en jouw toekomst met zijn nalatenschap.”

De nieuwe Kerk van San Diego staat aan de Fourth Avenue, de grote verkeersader richting binnenstad, maar een paar straten van het stadhuis. Het 4500 vierkante meter grote pand, gelegen in de bloeiende stedelijke kern, verwelkomt iedereen uit San Diego en daarbuiten.

“Een Ideale Organisatie is per definitie een onderdeel van de gemeenschap waarin zij zich bevindt”, vervolgt de heer Miscavige. “Dus staat deze Scientology Kerk voor geletterdheid in scholen, voor misdaad- en drugsvrije straten, voor voorspoed op de werkplek en voor mensenrechten waar mensen ook lopen.”

Wat die humanitaire betrokkenheid precies inhield werd gepresenteerd door hoogwaardigheidsbekleders van San Diego die aanwezig waren om de Scientology Kerk te verwelkomen: dhr. John Redman, Directeur High Intensity Drug Trafficking Areas program (HIDTA); dr. Beatriz Villarreal, Onderwijs Adviseur van het district van San Diego; mw. Estela De Los Rios, lid van de Nationale Stuurgroep voor Mensenhandel en Kol. Bart Billings gep., van het National Guard Medical Directorate.

De heer Redman sprak over de regio drugscrisis en hoe de ondersteund wordt door de Stichting voor een Drugsvrije Wereld werkt om dit tegen: „Deze uitgestrektheid van de grens, is één van de zwaarste drugshandel gebieden in het land en een van de meest ontmoedigende. Maar dan is er Drugsvrije Wereld, en het partnerschap waar dat gelijk mee staat. Samen met de Stichting creëerden we een samenwerkingsverband met leraren, volksgezondheidsambtenaren en bestuurders om elkaar hier in ons grensgebied te ontmoeten. En daaruit voortvloeiend hebben nu meer dan 100.000 kinderen de kans gekregen op een drugsvrij leven.”

Kol. Billings merkte op dat “Elke dag maken er 22 militaire veteranen een einde aan hun leven. En veel van die gevallen van zelfmoord houden rechtstreeks verband met bewustzijnsveranderende psychiatrische medicatie. We moeten de vaste voet die Citizens Commission on Human Rights over de hele wereld heeft uitbreiden, zowel hier als in het buitenland. Hoe meer aanspreekpunten we hebben om het besef te verhogen over psychiatrische misstanden, des te beter het zal zijn voor de bevolking. Met deze Ideale Org plaatsen jullie een bruggenhoofd, hier in San Diego. Dit bruggenhoofd zal hulp bieden en steun geven aan onze troepen. En daar dank ik jullie voor.”

Het belang van de betrokkenheid van de Kerk op het gebied van de mensenrechten werd weerspiegeld in de opmerkingen van mevrouw De Los Rios: “In deze wereld, met alle krantenkoppen en chaos, hebben we alle hulp nodig die we kunnen krijgen. En ik bedank jullie voor het zorgen dat mensenrechten leven in het verstand en de zielen van alle mensen. Want alleen als we elkaar lief hebben, elkaar omarmen, en respect hebben voor elkaar, niet alleen voor onszelf, maar voor de hele mensheid, kunnen we overal mensenrechten hebben. Voor mij zijn de echte helden mensen zoals jullie hier – de Scientology Kerk!”

“Je moet je realiseren dat zonder jullie materialen onze ouders geen schijn van kans hadden”, zei dr. Villareal. “Vanwege De Weg naar een Gelukkig Leven, ben ik een betere ouder, een betere lerares, een betere leidster in de gemeenschap, en verloopt mijn werk des te gemakkelijker. Dit soort programma’s hebben we gewoon niet. Niemand heeft die. Dus ja, vandaag is het een dag voor de Amerikaanse Droom. Laten we, nu deze deuren opengaan, de mogelijkheid vieren dat elk kind in San Diego die droom kan vervullen.”


De nieuwe Kerk in San Diego biedt bezoekers een introductie van Dianetics en Scientology, te beginnen met het Informatiecentrum. Videodisplays met meer dan 500 video’s, laten de geloofsovertuigingen en praktijken van de Scientology religie zien, alsmede het leven en de nalatenschap van Grondlegger L. Ron Hubbard.

Het Informatiecentrum geeft ook een gedetailleerd overzicht van de vele door Scientology ondersteunde, maatschappelijke programma’s. Daaronder bevinden zich een wereldwijd initiatief voor onderwijs in mensenrechten; een verreikend drugsvoorlichtings-, preventie- en rehabilitatieprogramma; een wereldwijd netwerk van centra voor geletterdheid en educatie; en het Scientology Pastoraal Werker programma, dat nu staat voor ’s werelds grootste onafhankelijke rampenbestrijdingsteam.

De Ideale Organisatie van San Diego heeft ook een kapel, die ruimte biedt aan alle kerkelijke bijeenkomsten van Scientology, waaronder zondagsdiensten, huwelijks- en naamgevingsceremoniën. Tevens kunnen er gemeenschapsevenementen worden gehouden, waar leden van alle gezindten welkom zijn. Het gebouw beschikt verder over verschillende seminarzalen en leslokalen, alsook een hele verdieping die is ingericht voor Scientology auditing (spirituele counseling).


De San Diego opening sluit een jaar af van groei van de Kerk. Recente openingen hebben plaatsgevonden in Sydney, Australië; Harlem, New York; Budapest, Hongarije; Atlanta, Georgia; Milaan, Italië; Tokio, Japan; Bogotá, Colombia; en Bazel, Zwitserland. Ook heeft de Kerk deze zomer Scientology Media Productions geopend, een technologisch geavanceerde studio in Hollywood, Californië, op een terrein van 2 hectare, waarin de boodschap van de religie wordt verkondigd via radio en tv-uitzendingen, internet en sociale media, en elk ander mediaplatform.

En er is meer op komst, met openingen van Ideale Organisaties in 2017, die gepland staan voor wereldsteden en culturele hoofdsteden in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Afrika en Austraal-Azië.